GGZ Delfland blijft nieuwe cliënten opnemen, in tegenstelling tot Parnassia Groep (Foto: Koos Bommelé)
GGZ Delfland blijft nieuwe cliënten opnemen, in tegenstelling tot Parnassia Groep (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

‘Iedere dag die een cliënt moet wachten op zorg, is er één te veel’

Algemeen

DELFT - De Haagse ggz-instelling Parnassia Groep heeft tot september een opnamestop ingesteld voor mensen met veelvoorkomende psychische klachten. De zorginstelling kampt met een flink tekort aan behandelaars. De Nederlandse ggz herkent het beeld dat er te weinig behandelaars zijn.  Wat is de situatie in Delft?

Door Cheyenne Toetenel

“Wij drukken tijdelijk op de pauzeknop voor nieuwe aanmeldingen voor behandeling van veelvoorkomende psychische klachten, zoals depressie, angst of ADHD, omdat de wachttijd voor deze behandelingen anders onacceptabel lang wordt”, schrijft een woordvoerder van de Parnassia Groep. “We willen ons zo volledig kunnen richten op de patiënten die op dit moment al op onze wachtlijst staan. Door deze maatregel hopen we in september weer nieuwe patiënten te kunnen aannemen in de regio Haaglanden.” De opnamestop geldt voor enkele locaties in Den Haag. Samen met huisartsen en andere verwijzers wordt gezocht naar een passende oplossing. Acute patiënten worden wel in behandeling genomen. 

Tekort behandelaars
“Door een tekort aan behandelaars loopt de wachttijd op tot meer dan 5 weken en dat is te lang. Daar zijn landelijke afspraken over gemaakt”, zo klinkt het vanuit de Nederlandse ggz. Het tekort aan behandelaars is niet enkel een probleem bij de Haagse ggz-instelling, maar landelijk, zo stelt de brancheorganisatie. “Eind 2019 waren er ruim 2000 moeilijk vervulbare vacatures voor zorgpersoneel. En de vraag neemt toe. Dat is een enorme uitdaging waar we met elkaar een oplossing voor moeten vinden. Daar zijn we ook al een tijd mee bezig, onder andere door tijdelijke verruiming van opleidingscapaciteit van GZ-psychologen.” De Nederlandse ggz is ook in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over structurele extra opleidingsplekken. “Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat mensen in de ggz-zorg willen blijven werken en dat de administratieve lastendruk fors wordt verminderd.” Ondanks dat het aanbod van goed opgeleide behandelaars schaars is, lukt het GGZ Delfland goed om vacatures te vullen, zo stelt een woordvoerder van deze instelling. “Zorgprofessionals hebben bij ons direct invloed op de zorg, dat maakt het aantrekkelijk voor medewerkers om te blijven, en voor potentiële medewerkers om voor ons te kiezen. We kunnen daardoor zo veel mogelijk met vaste medewerkers werken, en alleen incidenteel met inhuurkrachten.”

Wachtlijsten
Hoewel vacatures bij GGZ Delfland volgens de woordvoerder goed worden vervuld, heeft ook GGZ Delfland te maken met wachtlijsten. “Iedere dag dat een cliënt moet wachten op zorg, is er in onze ogen één te veel. De wachtlijsten zijn daarom per definitie te lang.” Er zijn twee soorten wachttijden, die tot aan de intake en de wachttijd tot aan de behandeling. “Omdat we van cliënten weten dat zij na een intake het liefst direct met hun behandeling beginnen, doen we er alles aan om cliënten direct na de intake te laten starten. De wachttijd tot aan de behandeling is daarom de afgelopen jaren op al onze locaties flink teruggebracht.” Bij de locatie in Delft kun je in de meeste gevallen vrijwel direct na de intake starten met de behandeling, in elk geval binnen enkele weken. De wachttijd vanaf het moment van aanmelding door een arts of medisch specialist tot aan het intakegesprek is langer. Zo is de indicatieve wachttijd voor cliënten met angststoornissen momenteel 15 weken, trauma 19 weken, depressieve stoornissen 11 weken en persoonlijkheidsstoornissen 17 weken. Cliënten met autisme wachten gemiddeld 19 weken op een intakegesprek, stoornissen in de kindertijd 21 weken, aandachtstekortstoornissen en gedragsstoornissen 11 weken, bipolaire stoornissen 7 weken en schizofrenie en andere psychotische stoornissen 8 weken. Personen met delirium, dementie en amnestische en andere cognitieve stoornissen kunnen wel al binnen een week terecht bij de Delftse instelling.

Benutten
De woordvoerder van GGZ Delfland laat weten dat wordt gewerkt aan het verkorten van de wachttijd tot aan de intake en aan het zo goed mogelijk benutten van die wachttijd. “Een voorbeeld is de Fit op weg aanpak, waar cliënten sneller een intake krijgen en alvast samen met een behandelcoach aan de slag gaan met zaken die bijdragen aan hun psychische klachten, of deze zelfs veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan slecht slapen, ongezond eten en niet-actief zijn. Zo leggen we alvast samen met de cliënt een goede basis voor herstel.” Met deze aanpak is GGZ Delfland als pilot gestart in Spijkenisse. Ze breiden deze nu uit naar meerdere locaties. “Andere voorbeelden zijn online behandelmodules waarmee cliënten zelf alvast aan de slag kunnen met hun klachten, en de Herstelacademie, die cliënten een luisterend oor biedt en waar zij samen met ervaringsdeskundigen alvast kunnen werken aan hun herstel en een zinvolle dagbesteding. GGZ Delfland blijft altijd zoeken naar mogelijkheden om cliënten niet alleen sneller, maar ook steeds betere zorg te bieden.”

Inhaalslag
Het afgelopen jaar was meerdere malen in het nieuws dat door de coronacrisis psychische klachten zijn toegenomen. De ggz-instelling Arkin ziet sinds het begin van de crisis een stijging in het aantal verwijzingen. Echter, het aantal aanmeldingen bij GGZ Delfland is de facto gelijk gebleven, vertelt de woordvoerder. “Aan het begin van de crisis was er een terugloop van aanmeldingen en daarna een inhaalslag. Het aantal crisisopnamen en –beoordelingen is wel toegenomen. Die hebben wij goed kunnen opvangen.”