Vooraan: Moïsyàh en Jennifer. Achteraan: Piet, Judith met dochter Sophie, en Jos
Vooraan: Moïsyàh en Jennifer. Achteraan: Piet, Judith met dochter Sophie, en Jos

Speelgoedbank Delft plaatst eerste minibieb in Buitenhof

Algemeen

DELFT - Speelgoedbank Delft heeft haar eerste minibieb geplaatst in de Buitenhof. Voordat de installatieploeg goed en wel was vertrokken, was het eerste boekje al uitgeleend. Het project lijkt dan ook nu al een succes dat vraagt om uitbreiding in andere wijken.

Door Cheyenne Toetenel

Het team van de stichting Speelgoedbank Delft, een initiatief van netwerkorganisatie Kiwanisclub Delfts Blauw, draait volledig op vrijwilligers en heeft als doel het opzetten en beheren van een speelgoedbank in Delft. Dit door uitgifte van goed herbruikbaar speelgoed aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. “Wij willen goed speelgoed bereikbaar maken voor alle kinderen, maar ook iets leerzaams meegeven”, vertelt vrijwilliger Hans Nieuwpoort. “Omdat wij naast speelgoed ook veel boekjes aangeboden krijgen, is het idee ontstaan om naast de speelgoedbank ook minibibliotheken te starten met boekjes voor kinderen van 0 tot 12 jaar. De eerste minibieb, aangeboden door Harnasch Houtmeesters, is inmiddels een feit, voor de deur bij Happy Kidscare aan de Bizetstraat in de Buitenhof. Binnenkort volgt een minibieb aan het nieuwe buurtgebouw Poptahof-Noord 2. We hebben plannen voor meer minibibliotheken in de Delftse wijken.” 

Doneren
Kinderen mogen maximaal drie boekjes per keer meenemen. Het idee is dat de boekjes ook weer worden teruggebracht zodat ze rouleren en meerdere kinderen er plezier van hebben. Vanuit de Speelgoedbank wordt de minibieb elke week bijgevuld. Vrijwilligers en buurtbewoners houden deze in de gaten en ook Happy Kidscare heeft een voorraadje boeken om dagelijks een volle minibieb te kunnen presenteren. “Om de voorraad te kunnen blijven aanvullen, zou het fantastisch zijn als mensen kinderboekjes blijven doneren. Dat kan elke zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur bij onze speelgoedbank in Delftstede aan de Phoenixstraat, maar mensen zijn uiteraard ook vrij om zelf boekjes te plaatsen in de minibieb. Wij houden vervolgens goed in de gaten of het geplaatste materiaal wel geschikt is voor de doelgroep.”

Leerzaam
Over de locaties van de minibibliotheken is goed nagedacht door de vrijwilligers van de Speelgoedbank. “We plaatsen ze in de aandachtswijken, omdat we hier kinderen bereiken die de boekjes goed kunnen gebruiken. Dan heb ik het over de minima, maar ook zeker over de nieuwe Nederlanders. Kinderen die gebruikmaken van de minibieb kunnen hun ouders laten meelezen, wat zeer leuk en leerzaam kan zijn voor kind én ouder.”

Speelgoedbank Delft
De Speelgoedbank zelf richt zich op kinderen tot en met 12 jaar, die op dat moment afhankelijk zijn van de Voedselbank. “In Delft gaat het om 450 gezinnen met in totaal 500 kinderen in deze leeftijdscategorie. Al deze kinderen ontvangen rond hun verjaardag een speelgoedbon die twee maanden geldig blijft, om speelgoed op te halen bij onze Speelgoedbank. In onze ‘speelgoedwinkel zonder kassa’ kunnen zij dan samen met hun ouders speelgoed komen uitzoeken, wat vanaf september iedere woensdag mogelijk is tussen 14.00 uur en 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. Ze mogen een groot cadeau, een klein cadeau, een boek uitzoeken en daarnaast ontvangen zij ook een leuke verrassing.” Inmiddels zijn ook al mooie samenwerkingen in ontwikkeling. “Later dit jaar willen wij speelgoedpakketten gaan samenstellen met Delft voor Elkaar en rondom Sinterklaas willen wij ook een bijdrage te leveren.” Vanaf januari wil de Speelgoedbank ook de 1250 kinderen uit bijstandsgezinnen bereiken. “Via de gemeente Delft willen wij begin 2022 deze kinderen bereiken.”

Uitbreiding
De speelgoedbank breidt niet alleen uit met minibiebs, maar ook met uitgiftepunten voor speelgoed. “In Poptahof-Noord hebben we al een locatie die per 1 september opent. We gaan verwijskaarten uitdelen in de flats, waarmee kinderen speelgoed kunnen komen uitzoeken. De doelgroep bestaat hier uit kinderen van 0 tot 6 jaar. We zijn momenteel in gesprek om eenzelfde constructie ook te verwezenlijken in The Culture, KopieKoffie en de Vierhovenkerk. Zo zijn we dichtbij de mensen die het goed kunnen gebruiken.” De speelgoedbank zelf is al rijkelijk gevuld met leuk en mooi speelgoed. “Vooral voor kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar hebben we veel verzameld. Voor kinderen in de leeftijdscategorie van 7 tot 12 jaar bleef het wat achter, maar dankzij mooie donaties van onder meer kinderopvang Plukkebol en Speldorado hebben we nu ook mooi speelgoed voor deze groep. Denk aan KAPLA, LEGO en voetballen.” Meer speelgoed is welkom. Iedere zaterdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur kunt u goed speelgoed inleveren bij Delftstede, kamer 204 in de Phoenixstraat 66.