Daphne is verbonden aan IVN Natuureducatie (Foto: Tim Romaniuk)
Daphne is verbonden aan IVN Natuureducatie (Foto: Tim Romaniuk)

Passie met een Gouden Rand: Daphne Teeling

Algemeen

DELFT - Mens en natuur aan elkaar verbinden. Dat is de missie die Daphne Teeling (42) zowel via werk als privé uitdraagt middels verschillende rollen binnen IVN Natuureducatie.

Door Cheyenne Toetenel

Daphne kwam als student naar Delft om de opleiding Industrieel Ontwerpen te volgen aan de TU Delft, viel voor de stad en is vervolgens in de regio blijven hangen. Inmiddels woont ze hier met haar man en twee zoons van 8 en 10 jaar oud. Werken doet zij sinds haar 28ste voor IVN Natuureducatie, waar zij diverse rollen heeft gehad. “Ik begon als projectleider en heb leuke jongerenprojecten gedaan in het onderwijs. Nu ben ik directeur van IVN Natuureducatie Zuid-Holland & Zeeland.” Haar werk combineert ze vrijwel sinds de start van haar werk bij IVN met vrijwilligerswerk voor dezelfde natuurorganisatie. “Toen ik bij IVN kwam werken, werd ik gewezen op de opleiding tot natuurgids. Ik was enthousiast, en zo heb ik mijn liefde voor jeugdwerk ontdekt. Vanaf het begin ben ik een actieve jeugdgids bij de vrijwilligersafdeling van IVN Delft. Sinds een paar maanden ben ik daar ook algemeen bestuurslid.” 

Verweven
Werk en privé lopen nogal door elkaar in het leven van Daphne. “Ik werk fulltime en ben daarnaast dus actief als vrijwilliger. Mijn kinderen vragen weleens: ‘Ga je nou wéér iets voor IVN doen?’ Dan zeg ik: ‘Ja, dat is belangrijk voor als jullie later groot zijn.’ Want ik geloof echt dat wat wij doen zorgt dat we de wereld net iets mooier achterlaten.” Binnen haar werk en vrijwilligerswerk heeft Daphne dezelfde missie, maar bij de een draagt ze deze uit middels een kantoorbaan en bij de ander in het veld. “Op professioneel vlak ben ik in gesprek met managers en wethouders, als vrijwilliger focus ik mij op het verwonderen van kinderen én hun ouders. De sleutel ligt bij de koppeling van mensen aan natuur. Mensen de natuur laten begrijpen en leren wat de natuur voor hen betekent, zodat ze er beter voor gaan zorgen. Samen kunnen we zorgen dat de natuur er ook nog is voor de volgende generaties.” Aandacht vragen voor de natuur doen de vrijwilligers van IVN Delft met activiteiten. “We organiseren lezingen, vleermuisexcursies, natuurontdektochten en cursussen, zoals de natuurgidsenopleiding. Ook onze welbekende slootjesdagen, waar kinderen op een speelse manier wat leren over de waterkwaliteit. Ouders zitten er vaak op hun hurken bij, zijn ook nieuwsgierig en gaan op een andere manier naar de natuur kijken.”

Verwonderen
Als jeugdgids doet Daphne natuurontdektochten met kinderen in de basisschoolleeftijd. “Wat ik doe, is kinderen en ouders kennis meegeven over hoe je op een leuke manier de natuur kan ontdekken. Mensen zijn er soms een beetje bang voor. ‘Dat is vies, dat moet je niet aanraken.’ Maar we zijn, zoals een van onze oudste gidsen zegt, geen kijkdieren. We hebben onze handen om te voelen, tong om te proeven en neus om te ruiken. Het besef is er steeds meer gekomen dat een schoolgebouwtje niet altijd de beste omgeving is om te floreren. De natuur kan daarin veel betekenen.” Daphne hoopt als jeugdgids de juiste snaar te raken en kinderen te enthousiasmeren om de natuur vaker zelf te gaan ontdekken. Ook moderne middelen worden ingezet om dit te verwezenlijken. “We maken bijvoorbeeld foto’s van bloemen en zoomen die in. Dan kun je ongeveer tot aan de meeldraden de binnenkant zien. Ook dat zorgt voor verwondering en draagt bij aan het overbrengen van liefde voor de natuur op anderen.”

Geven en nemen
De missie om mens en natuur te verbinden heeft het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. “Mensen zijn de natuur meer gaan waarderen. De uitdaging voor ons is nu om hen te laten zien hoe ze iets voor de natuur kunnen betekenen. Zie het als een goed huwelijk, daarin is het geven en nemen. We genieten van de natuur, dus is het goed om wat terug te doen. Dat kan met vrijwilligerswerk, maar ook door tegels in je tuin te vervangen door planten. Ook mensen die maar weinig tijd hebben voor vrijwilligerswerk zijn welkom bij IVN. Alle kleine beetjes helpen om de natuur kracht te geven, voor de toekomst. Je hoeft ook absoluut niet alles te weten van de natuur om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Een mooi voorbeeld ben ik zelf; een ingenieur die in het begin echt niet wist hoe elk plantje of beestje heet. Sterker nog, ook na 15 jaar weet ik niet alles. Het gaat erom dat je jouw passie voor natuur doorgeeft en al die feitjes kun je samen met de anderen ontdekken.”