Marlies Ruigrok, 'Wij gaan deze zomer lekker nergens naar toe'
Marlies Ruigrok, 'Wij gaan deze zomer lekker nergens naar toe'

Zomerfestival Ode aan Midden-Delfland in volle gang

Algemeen

MIDDEN-DELFLAND - Met ‘Ode aan Midden-Delfland’ brengen cultuurorganisaties, kunstenaars, bewoners en bezoekers een ode aan het bijzondere gebied Midden-Delfland. Een ode, omdat deze regio met zijn waardevolle cultuurlandschap en vitale dorpen dit verdient. Een ode omdat kunst verwondert, anders laat kijken en helpt om betekenis te geven aan landschap en identiteit.

Midden-Delfland is als landelijk gebied van grote waarde voor de stedelijke regio. Met dit project wordt eraan bijgedragen om Midden-Delfland als ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ op de kaart te zetten, dat waard is om te beleven. ‘Ode aan Midden-Delfland’ is een initiatief van gezamenlijke deelnemers aan ‘Cultuurplatform Midden-Delfland’, een netwerk van makers en hoeders van kunst, cultuur en erfgoed. Het programma van Ode aan Midden-Delfland is deze zomer te beleven in en rond de vier dorpen; Den Hoorn, Maasland, Schipluiden en ‘t Woudt. Van poëzie tot beeldende kunst, van muziek tot street art, van vrolijke en gezellige doe-activiteiten tot historische exposities. Ook in de maand augustus staat weer van alles te gebeuren tijdens het zomerfestival. 

Schipluiden
In  Schipluiden staat ‘Ode aan Midden-Delfland’ in het teken van de rijke historie van het voormalige kasteel Keenenburg en het omliggende landschap. Samen met diverse cultuurpartijen is een afwisselend cultuurprogramma samengesteld op onder andere het voormalige kasteelterrein. Inwoners en bezoekers zien, ervaren en beleven de verbondenheid met de historie. Zo worden op 21 en 28 augustus vier street art workshops ‘Leven in een Kasteel’ gegeven door kunstenaar Jochem Cats. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan een gigantisch decorstuk. Op 14, 21 en 28 augustus is de Keenenburg Belevingsroute vanaf Museum Het Tramstation. Vanaf 14 augustus kunt u in de Dorpskerk de duo-expositie Ode aan Midden-Delfland bezoeken met schilderijen van Rina Groot en keramiek van Tineke van Gils. In Museum Het Tramstation ziet u nu al de tentoonstelling ‘Ode aan Midden-Delfland; Bijzondere landschapselementen’ en in de kasteeltuin en tentoonstellingskas de expositie ‘Opgravingen Donjon Kasteel Keenenburg 1976’.

Den Hoorn
In Den Hoorn staat de verbondenheid van het verleden met het heden centraal. Er is een wandelroute van DNA Den Hoorn uitgezet langs interessante historische plekken waar verhalen te beluisteren zijn. Onderweg hoor je via een QR-code stemmen uit het verleden, heden en de toekomst. Langs de Woudselaan is tevens de foto-expositie ‘Den Hoorn in transitie’ van fotograaf Johan Gerritse te zien.

Maasland
Ook Maasland brengt een ‘Ode aan Midden-Delfland’. Als bijdrage aan dit programma van de gezamenlijke kunst- en cultuurpartijen in Midden-Delfland, wordt het Maaslandse landschap vanuit drie invalshoeken belicht: vanuit de ontstaansgeschiedenis, vanuit de kunst en vanuit daadwerkelijke beleving. Op 20 augustus staat het openluchtconcert ‘Wij gaan deze zomer lekker nergens naartoe’ van zangeres en theatermaakster Marlies Ruigrok gepland over het landschap, het leven en de liefde met het Nederlandse theaterlied. Op 21 augustus vindt de presentatie SuperPlie Muzieksculptuur van componist Boudewijn Ruigrok plaats, geïnspireerd op het gelaagde kunstwerk over de historie van Maasland van Marcel Koeleman, dat deze zomer te zien is in de Oude Kerk. Koeleman laat in dit kunstwerk markante momenten uit de historie zien die zijn neergeslagen in het landschap. Op 25 augustus is er de workshop ‘Het landschap door eigen ogen’ verzorgd door Fotoclub Maasland in de Oude Pastorie voor kinderen van 11 tot 14 jaar. In Tavenu kunt u momenteel al de tentoonstelling ‘Ode aan het landschap van Historische vereniging Maasland + Museum De Schilpen’ bezoeken. Ook de expositie Landschap van Fotoclub Maasland en de expositie Stillevens uit Midden-Delfland zijn al in de Oude Kerk te bezichtigen.

‘t Woudt
‘t Woudt is volgens velen het kleinste en ook het aardigste dorpje van Nederland. Het dorpje heeft een geschiedenis van vele eeuwen en lijkt al jaren geleden te zijn ingeslapen. Je zou het niet verwachten, maar toch is er in en rond zo’n dorpje heel wat spannends te beleven. Op 14 augustus is er de wandeling in 5 gedichten. Diezelfde dag is er ook weer een klassiek zomeravondconcert in de historische Woudtse Kerk. Op 21 augustus vindt het Boerenerfconcert, Jonge (klassieke) Musici in het Volle Licht, plaats en op 28 augustus het Poëziefestival Dichter bij de Boerderij.

Meer informatie is te vinden op www.odeaanmiddendelfland.nl.