Er was veel om van te genieten vorige week bij het goed georganiseerde Van Markenfestival, maar tot 16.00 uur kon de koffie daar helaas niet toe gerekend worden. (foto: Koos Bommelé)
Er was veel om van te genieten vorige week bij het goed georganiseerde Van Markenfestival, maar tot 16.00 uur kon de koffie daar helaas niet toe gerekend worden. (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Algemeen

Het is goed om te zien dat alles steeds weer wat normaler wordt. Het is een genot om weer mensen op de terrassen te zien zitten. Natuurlijk passen er nu wat minder op dan normaal en is het wel vervelend om mensen die na hun diner nog even van een drankje op het terras willen genieten weg te moeten sturen, maar we zijn het afgelopen jaar erger gewend.
Gelukkig heeft een groot aantal mensen inmiddels de tweede spuit in de arm laten zetten en dat geeft een goed gevoel. Waar we maandenlang achterliepen op de landen om ons heen, lijken we nu zelfs een voorsprong te hebben genomen en ik denk dat dat een pluim waard is. Ik kan geen enkel begrip opbrengen voor de mensen die weigeren zichzelf te laten vaccineren. Vaak zijn dat de mensen die de meeste kritiek leveren op de zorg, maar ze verwachten wel dat de helden van de zorg direct voor ze klaarstaan als dat nodig mocht zijn. Ik vind het een egoïstische keuze.

Goede ideeën
Verder vind ik het mooi om te zien dat er veel goede initiatieven zijn om beter uit de crisis te komen. Het jammere is wel dat dit soort plannen door tegenstanders direct weer van de talkshowtafels worden geveegd: denk nu eens in mogelijkheden!
Wat me erg heeft aangegrepen, is dat er nu ook in Delft een messentrekker rondloopt. Een jong meisje en een volwassen man werden vanuit het niets aangevallen. Ik vraag me af waarom iemand zoiets doet; komt het uit verveling doordat er in coronatijd zo weinig te beleven valt of zijn er andere dingen aan de hand?
Het Delft Chamber Music Festival was ook dit jaar weer helemaal uitverkocht. Toch bijzonder dat het onder de Delftenaren niet echt leeft, want muzikanten van wereldformaat bezoeken onze stad. Helaas voor de horeca trok het festival maar een beperkt deel van het normale aantal bezoekers.
Afgelopen zondag was er in het Agnetapark het Van Marken-festival. Het is prachtig om te zien hoe Jan van der Mast en een grote groep vrijwilligers zich inzetten om aandacht te blijven geven aan de grondlegger van de verzorgingsstaat. Het was erg gezellig en ik kwam eindelijk weer eens wat bekenden tegen. Het was alleen jammer dat er pas vanaf 16.00 uur koffie geschonken mocht worden. Hier schiet de regeldrang door.

Festivals
Op 18 augustus is er voor de ouden van dagen het Circus in de Zorg bij Onder Ons. Dat is natuurlijk hartstikke leuk en ook ziet het ernaar uit dat de Mooi Weer Spelen weer door kunnen gaan. Eendaagse festivals zijn weer toegestaan, zij het onder strikte voorwaarden. Laten we vooral niet eigenwijs zijn en ons niet aan die regels houden, want anders komen we nooit van die corona af. Even doorbijten dus nog.
Daarnaast zouden we pas met de oud-horecalieden een fietstocht houden, die we wegens de weersverwachtingen hebben afgelast. De barbecue bij Het Rieten Dak hebben we natuurlijk niet laten schieten en het was, ondanks de voorspelde regen, heel geslaagd.
Verder geniet ik weer van de Olympische Spelen. Sommige topfavorieten vallen tegen, terwijl we ook medailles hebben binnengehaald waar niemand op had gerekend. Zo ontstaan er ook nu weer nieuwe helden.