Geurt Stellaard: 'Uiteraard kun je ook als jongere vrijwilliger bij ons worden.' (Foto: EvE)
Geurt Stellaard: 'Uiteraard kun je ook als jongere vrijwilliger bij ons worden.' (Foto: EvE)

Passie met een gouden rand: Geurt Stellaard

Algemeen

Delft heeft drie afdelingen van De Zonnebloem. De nieuwste afdeling bestaat pas sinds februari van dit jaar: De Zonnebloem Delft-Noord. Geurt Stellaard (61) is de kersverse voorzitter.

Door Esdor van Elten

“Vroeger waren er wel negen”, is het nuchtere antwoord van Geurt op de vraag waarom er in één stad meerdere afdelingen zijn. “Dat heeft te maken met het aantal gasten”, legt hij uit. “Ons werk staat of valt met persoonlijk contact. Elkaar kennen. Dat betekent dat de groep gasten niet té groot kan worden. Dat is voor de vrijwilligers niet te behappen.”

In opbouw
Naast Delft West/Westerkwartier en Delft-Zuid is er nu dus de afdeling Delft-Noord. Een afdeling in opbouw, zowel in het aantal vrijwilligers als in het aantal gasten. “We kunnen beide gebruiken”, aldus Geurt. Hij mag dan maar nèt voorzitter zijn, het werk voor De Zonnebloem is voor hem niet nieuw. In 2008 was hij betrokken bij De Zonnebloem in Den Haag. “Ik bezocht daar eens daar een vrouw die eenzaam was. De week erna een andere vrouw met hetzelfde probleem, in dezelfde wijk. Ik heb hen toen met elkaar in contact gebracht op één van onze bijeenkomsten. Pas geleden zag ik ze lopen in het winkelcentrum: ze waren dikke vriendinnen geworden. Daar word je toch blij van.”

Samen zijn
De anekdote laat precies zien waar het bij De Zonnebloem om draait: er zijn voor elkaar. Gezelschap, gezelligheid en activiteit. “Ons werk heeft eigenlijk drie takken”, zegt Geurt. “Allereerst zijn daar de bezoekjes die onze vrijwilligers brengen aan onze gasten. Eens per twee weken meestal. Nu, in coronatijd, ligt dat soms lastiger. Gewoon een bakkie doen, een spelletje spelen, een wandeling maken of met iemand even een boodschapje doen. Vaak maken dit soort ‘simpele’ dingen al een heel groot verschil.” Daarnaast organiseert De Zonnebloem ook activiteiten of uitstapjes voor de gasten: “Dat kan van alles zijn. Een wandeling door Delft, een bezoek aan Avifauna of een High Tea.” En dan zijn er de vakanties die de afdelingen organiseren, naast de bekende landelijke Zonnebloemvakanties op de eigen riviercruiseboot. Sinds kort staat in Delft ook een Zonnebloemauto: “Mensen met een lichamelijke beperking, die afhankelijk zijn van een rolstoel of een scootmobiel, kunnen de rolstoelauto voor één of enkele dagen huren. De auto biedt plaats aan een rolstoel plus vier passagiers. Kijk op de site van de Delftse Zonnebloem hoe het werkt.”

Ook voor jongeren
Hoewel De Zonnebloem de naam heeft voor ouderen te zijn, doet de organisatie ook wel degelijk dingen voor jongeren: “In feite zijn we er voor iedereen met een fysieke beperking die een steuntje in de rug kan gebruiken”, benadrukt Geurt. “Ouderen, maar ook jongere mensen met een lichamelijke beperking.” Sterker nog, Geurt zou graag een verjongingsslag zien “Onze vicevoorzitter, Stephan Woonick, is zelf 28, en is bezig om activiteiten voor jongeren op te zetten. Uiteraard kun je ook als jongere vrijwilliger bij ons worden.” Waar moet je dan aan voldoen? “Je moet het natuurlijk leuk vinden om met mensen om te gaan”, zegt Geurt. “We vinden het belangrijk dat mensen het werk bij de Zonnebloem met plezier doen, anders houd je het niet vol. Daar staat tegenover dat je zelf ook leuke contacten opdoet en soms je hobby kunt delen. Wat is er leuker dan samen te gaan vissen met een gast, als je daar allebei van houdt?”

Onderschat
Eenzaamheid komt veel voor, weet Geurt. “Ik denk dat we nog steeds onderschatten hoe groot het probleem van eenzaamheid is, onder mensen van alle leeftijden. Corona heeft dat alleen maar vergroot. Ik spreek heel veel mensen die me zeggen ‘ik zie nooit meer iemand’. Dan is het toch goed dat wij er zijn. Helaas weten mensen ons, ondanks het feit dat De Zonnebloem bij iedereen een bekende naam is, niet altijd te vinden of ervaren ze toch een drempel. Het zijn vaak familieleden of hulpverleners die mensen een zetje geven om zich bij ons aan te melden. Vervolgens doen wij een uitgebreide intake om te zien wat we voor iemand kunnen betekenen. En maken we duidelijk waar de grenzen liggen. Want Geurt weet uit ervaring dat gasten soms ook teveel kunnen verwachten van een vrijwilliger: “We kunnen niet alles. Het gaat om balans.” Dat gezegd hebbende: iedere vrijwilliger is uiterst gemotiveerd “Wie eenmaal bij ons is, blijft vaak lang”, aldus Geurt. “Soms worden vrijwilligers op hún beurt weer gast. Dan is de cirkel rond.”