Annie Breeuwsma (47) stimuleert als projectleider van Klimaatmaat Delftenaren bij het vergroenen van de eigen omgeving. (Foto: EvE)
Annie Breeuwsma (47) stimuleert als projectleider van Klimaatmaat Delftenaren bij het vergroenen van de eigen omgeving. (Foto: EvE)

Annie Breeuwsma

Algemeen

Annie Breeuwsma (47) stimuleert als projectleider van Klimaatmaat Delftenaren bij het vergroenen van de eigen omgeving.

Waarom wilde je hier op het dak van Duurzaamheidscentrum De Papaver gefotografeerd worden?
Omdat dit groene dak een mooi voorbeeld is van wat mensen kunnen doen om hun omgeving te verbeteren. Ik ben betrokken bij Klimaatmaat, een initiatief van Duurzaamheidscentrum De Papaver in opdracht van de Gemeente Delft om Delftenaren te stimuleren in en ondersteunen bij het klimaatbestendiger maken van hun eigen omgeving.

Wat houdt klimaatbestendig in?
Dat we maatregelen nemen om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen. Met Klimaatmaat richten we ons op diverse zaken, zoals de bestrijding van wateroverlast, hittestress en biodiversiteit. Een belangrijk antwoord op die drie problemen is vergroening.

Hoe gaat vergroening wateroverlast tegen?
Uit eigen ervaring weet ik dat het helpt als je de tegels in je tuin verruilt voor groen. Thuis had ik geregeld last van wateroverlast bij hevige regen, maar door tegels weg te halen en grindkokers en een groenstrook aan te leggen loopt het water makkelijker weg en is dat opgelost

Hoe helpt Klimaatmaat daarbij?
kijk maar eens op www.klimaatmaatdelft.nl. Zo kunnen bewoners van Delft bij ons terecht voor informatie en advies en bieden we praktische hulp. Zo kun je via De Klimaatmaat een starterspakket met regenton, groene dak en plantenpakket bestellen of meedoen aan acties zoals het NK Tegelwippen en 100 geveltuinen. Vergroening helpt niet alleen tegen wateroverlast, als je het goed doet gaat het ook warmte tegen en kun je insecten, bijen en vlinders helpen!

Is groen wel goed voor mijn dak?
Een lichtgewicht sedumdak kan bijna altijd. En als het op je huisdak niet lukt, kan het wellicht op het dak van je schuur, of je fietsenstalling.

En wat als ik op 5 hoog woon?
Er zijn ook leuke ideeën voor op je balkon, en zelfs speciale kleine regentonnen.

Heb je nog meer tips?
Kom eens langs op de expositie Klimaat in de Straat in De Papaver. Die is tot 29 augustus. Of loop de klimaatroute door onze tuin. Zo ontdek je nog veel meer mogelijkheden! Verder hebben we 24 juli het NK Tegelwippen in Wippolder en in september in Tanthof en Buitenhof.

Wat als je burgemeester was?
Dan zou ik mij inzetten om de energie die er is bij ondernemers en bewoners om te helpen ambities voor leefbare wijken en een duurzame stad te realiseren, voor de langere termijn te stimuleren. Want het vergt een lange adem.