De Delftse carnavalsoptocht dreigt ten onder te gaan door de coronacrisis, vrezen verschillende betrokken organisaties. (Foto: archief/Koos Bommele)
De Delftse carnavalsoptocht dreigt ten onder te gaan door de coronacrisis, vrezen verschillende betrokken organisaties. (Foto: archief/Koos Bommele)

“Deze Delftse traditie mag nu toch niet verloren gaan”

Algemeen

DELFT – Komt er ooit nog een carnavalsoptocht? Ze hopen en verwachten het, maar de voorpret is bij Fred Flipse, Marja Ruijgrok, Saskia van der Hout en Roxan Vermeulen van de Westergabbers vermengd met een onbehaaglijk gevoel: “Zonder voldoende financiële zekerheid komt ie er in 2022 voor de derde keer op rij niet. “En dan is het klaar.”

Door Esdor van Elten

De toekomst van de carnavalsoptocht is een zorg die breed gedragen wordt in carnavallend Delft. Daarom kwamen de afgelopen maanden vertegenwoordigers van een dertiental organisaties bij elkaar om na te denken over de toekomst. Carnavalsverenigingen, blaaskapellen, loopgroepen,  en andere groeperingen, ze weten dat een belangrijk onderdeel van hun feest op het spel staat. “De carnavalsoptocht wordt als sinds 1977 jaarlijks gehouden”, weet Roxan. “Het is een echte Delftse traditie geworden.”

Storm en corona
Maar de laatste twee jaar zat het de feestgangers niet mee. “In 2019 werd de optocht op het laatste moment afgelast vanwege storm”, herinnert Fred zich. “En in 2020 hadden we natuurlijk corona. Zo heeft het dus twee jaar stilgelegen. Geen optocht, maar ook geen prinsverkiezing, helemaal niets. ” En dat heeft gevolgen, beseft hij: “Het demotiveert natuurlijk. Maar er zijn ook praktische gevolgen. Een praalwagen moet immers worden opgeslagen. Dat kost geld. Maar er komt minder geld binnen èn de wagen wordt niet gebruikt. Dat leidt er uiteindelijk misschien toe dat verenigingen hun wagen weg zullen doen.”
Ook het zoeken naar een nieuwe stadsprins wordt moeilijker: “Met de huidige onzekerheid stapt iemand er minder snel in. Een prins draagt immers ook financieel bij, en dan wil je niet het risico lopen dat je het voor niets doet.” Op dit moment is het laatste stadsprinsenpaar nog ad interim in functie. “Maar dat kan ook niet blijven duren natuurlijk.”

Meer dan bier
“Nou ja”, zal iemand die nooit carnaval viert misschien zeggen. “Dan wordt er géén vier dagen bier gezopen. So what?” Maar daar zijn de echte carnavalsvierders het natuurlijk niet mee eens. “Carnaval is ècht meer dan bier en bitterballen”, benadrukt Fred. “Voor deze streek is carnaval in Delft groot. Het gaat niet alleen maar om een feestje vieren, maar vooral ook om de saamhorigheid. Dingen samen doen.” “De carnavalsverenigingen bezoeken scholen, verzorgingshuizen en instellingen voor mensen met een beperking”, valt Saskia hem bij. “Voor die mensen is het een evenement. Het bindt samen, want de essentie van carnaval is: iedereen hoort erbij, wie en hoe je ook bent.”
Dat geldt natuurlijk ook voor de vele vrijwilligers die helpen bij de voorbereidingen van de optocht; van het bouwen van de praalwagens met ‘soep van Moedergeit’ tot en met de talloze organisatorische dingen die geregeld moeten worden: “Je doet het met elkaar.” En ook voor Delft is het evenement belangrijk, denkt Roxan. “Het is een trekpleister voor toeristen. Je moet eens zien hoeveel foto’s er gemaakt worden. En natuurlijk heeft ook de horeca er veel belang bij.”

Doneeractie
Die horeca speelde, samen met andere ondernemers en sponsoren in Delft, altijd een belangrijke rol in de financiering van de optocht. “Maar die hebben ook een moeilijk jaar achter de rug”, aldus Fred. Gecombineerd met de onzekerheid om de stadsprins èn de teruggang van inkomsten bij de individuele organisaties is de financiering van de optocht nu onzeker geworden. Reden voor de samenwerkende organisaties om onder de naam ‘Gezamenlijk Kabbelgat’ een crowdfunding te starten om de carnavalsoptocht te redden. Deelnemende organisaties zijn DCV, Rooie Rijers, Olijkers, Doorzakkers, Belhamels, ’t Zootje, Klinkers, Westergabbers,  Dellufs Blah en de Sepneuten, maar ze denken te spreken voor heel carnavalvierend Delft. “We hebben vierduizend euro nodig”, verklaart Roxan. “Dat geld is nodig voor de praktische organisatie”, verduidelijkt Fred. “Denk aan vergunningen, verkeersregelaars, EHBO, het opruimen achteraf, beveiliging en noem maar op. De kosten voor de praalwagens worden gewoon gedragen door de verenigingen”

Transparantie
De doneeractie voor gezamenlijk Kabbelgat is te vinden op www.gezamenlijkkabbelgat.nl/steun. “Er is ook een Facebook- en Instagrampagina.” Op die pagina’s leggen de organiserende verenigingen ook uit wat er met het geld gaat gebeuren. “We willen daar transparant in zijn”, benadrukt Roxan.

Elf november is nog ver weg, maar toch begint de tijd te dringen: DCV, onder wiens auspiciën de optocht wordt georganiseerd, moet in oktober uitsluitsel geven of de optocht kan doorgaan, in verband met de vergunningen. We hopen dat Delftenaren gul zullen bijdragen, want deze prachtige Delftse traditie mag nu toch niet verloren gaan!”