De Rotterdamse Rocher won op 11 juli de YourMic contest van CANIDREAM
De Rotterdamse Rocher won op 11 juli de YourMic contest van CANIDREAM

Eerste editie YourMic voor jonge talenten groot succes

Algemeen

DELFT - Afgelopen zondag vond in Theater de Veste de finale plaats van de eerste editie van YourMic. YourMic helpt talenten met muzikale ambities meer zichtbaar te worden in een zee aan artiesten. De 16-jarige Rocher ging ervandoor met zowel de hoofdprijs als de publieksprijs.

Door Cheyenne Toetenel

YourMic is een landelijke online competitie van de Delftse stichting CANIDREAM voor jongeren tussen de 12 en 27 jaar die hun rap- en zangtalenten naar de next level willen tillen. Uit het hele land zijn inzendingen binnengekomen. Een professionele jury heeft de beste 16 uit alle inzendingen geselecteerd -de ‘Chosen16’- die mee mochten doen aan de knock-out fase. Na diverse rondes kwamen @Rocher.music uit Rotterdam en @_.deJongste uit Delft als finalisten uit de bus. Rocher ging er uiteindelijk met de prijzen vandoor.

Corona-innovatie
“YourMic noemen we gekscherend ook wel onze corona-innovatie”, aldus Glenn Weisz van CANIDREAM. “In 2019 hadden we een schrijverskamp opgezet voor jongeren met muzikale ambities om ze te helpen de volgende stap te zetten. Na audities werden de beste 12 uitgekozen om 5 dagen op een boerderij te komen zitten die was omgetoverd tot een professionele studio. Daar zijn mooie dingen uitgekomen. Ons doel was om dit succes in 2020 te herhalen, maar het werd een apart jaar. Niets doen was geen optie, dus zijn we gaan nadenken hoe we de talenten die er zijn kunnen begeleiden bij hun culturele vorming of muzikale ambitie. Na diverse concepten is in samenspraak met jongeren in 2021 YourMic neergezet als online competitie.” YourMic werd georganiseerd door CANIDREAM in samenwerking met partners HaagsHip Hop Centrum (H3C), Skillz Foundation, Theater de Veste en Playtreks. Het maakt deel uit van het landelijk BASI traject en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Delft, VSB fonds en ZonMw.

Groei
Jongeren vanuit het hele land kregen de mogelijkheid om een video in te sturen voor deze talentenjacht. De beste 16 werden geselecteerd, waarna wekelijks de helft afviel. Op maandag kregen de jongeren een workshop waarin niet alleen werd ingegaan op talentontwikkeling, maar bijvoorbeeld ook podiumvrees, valkuilen en branding. Op vrijdag werden nieuwe inzendingen van de deelnemers ingestuurd, die de jury op zondag uitgebreid onder de loep nam. “Zo ontstonden vanuit de Chosen16 de Comitted8, Selected4 en tot slot de Special2. Elke week was een nieuwe prijs beschikbaar voor de personen die doorgingen, zoals een Playtreks-account, een beats-tegoed en persoonlijke feedback door professionele artiesten. De finalisten zijn uiteindelijk de CANIDREAM-studio in The Culture ingedoken om een track op te nemen die ze gingen performen in Theater de Veste. “Onze samenwerking met Theater de Veste was prachtig. Zij waren vanaf het begin enthousiast over YourMic en wilden de jongeren graag een podium bieden om hun skills te laten zien. We maken ons als organisaties beiden hard voor een verbinding tussen de Delftse binnenstad en de buitenwijken en gaan onze samenwerking dan ook verder uitbouwen in de nabije toekomst.”  Winnaar Rocher ging er uiteindelijk vandoor met de hoofdprijs; een professionele videoclip ter waarde van 1000 euro. Op FunX Radio is hij reeds te gast geweest, komende maandag is hij te horen op Stadsradio Delft. CANIDREAM blijft nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van Rocher. “Die nazorg vinden we belangrijk.”

Vertrouwen
“We zijn kritisch geweest met als doel ze te laten groeien en dat is zeker gelukt”, vertelt Glenn. “We hebben ze het vertrouwen gegeven dat ze in het dagelijks leven vaak niet hebben gekregen, we hebben ze gemotiveerd om door te zetten, we hebben in ze geïnvesteerd en de lat hoog gelegd. Het is bijzonder om te zien dat we de ontwikkeling van deze jongeren echt hebben kunnen zien.” Ook Jim Jansen, vrijwilliger bij CANIDREAM en nauw betrokken bij YourMic, kijkt met een goed gevoel terug op het traject. “Ons doel is altijd geweest om jongeren zo goed mogelijk op weg helpen. Het is een intensief traject geweest, maar het was onwijs vet. Vanaf de aftrap heb ik niet meer kunnen stoppen met lachen, omdat het concept zo goed werkt. Als je dan ook de groei ziet van de jongeren weet je dat al het werk dat we erin gestopt hebben het 200 procent waard is geweest. Zeker ook die climax op het podium tijdens de finale was zo goed. Je wordt er gewoon emotioneel van.” De succesvolle eerste editie snakt naar meer. “Het houdt hier ook écht niet op. We gaan evalueren en zijn zeker van plan om van YourMic een terugkerend project te maken, om meer jongeren te ontdekken en op een waardevolle manier te begeleiden.”