Op diverse plekken langs de Delftse Schie wordt op warme dagen verkoeling gezocht, zo ook bij het stuk tussen de Zuidkolk en de Abtswoudsebrug
Op diverse plekken langs de Delftse Schie wordt op warme dagen verkoeling gezocht, zo ook bij het stuk tussen de Zuidkolk en de Abtswoudsebrug

‘Excessieve recreatie is een inbreuk op het woongenot’

Algemeen

DELFT - Een initiatiefgroep van bezorgde bewoners heeft haar zorgen geuit over de overlast door recreanten langs de Schie. Het college heeft deze signalen onderzocht en treft maatregelen om de overlast te stoppen.

Door Cheyenne Toetenel

“Wat vorige zomer begon als een gezellige picknick van een paar jongeren op een kleedje in de middag, veranderde al snel in een toestand van overvolle groenstroken aan beide kanten van het kanaal”, zo luiden de woorden vanuit de initiatiefgroep. “Aan de Oostsingel tussen de Oostpoort en de Trambrug, vanaf de middag tot, voor sommigen recreanten, diep in de nacht is het gebied veranderd in een recreatiegebied met alle gevolgen van dien. Daarbij wordt ook gezwommen in de Schie, wat door de scheepvaart grote gevaren met zich meebrengt.” Overdag wat mensen op de groenstrook is voor hen geen probleem, maar de grote aantallen en de combinatie met alcohol, fastfood en geluidsoverlast maken de bewoners minder enthousiast over de situatie. “Vooral voor de direct omwonenden, waarvan er velen ´s morgens weer moeten werken. Deze nieuwe vorm van recreatie breidde zich ook al snel uit naar zeven dagen per week. Door het ontbreken van sanitaire voorzieningen, gingen de recreanten hun behoefte doen in de plantsoenen en achter geparkeerde auto´s.” Vorig jaar hebben bewoners reeds hun bezwaren geuit bij de politie, maar dit heeft volgens de initiatiefgroep niet geleid tot aanpak van de overlast. De zorgen zijn groot dat dergelijke situaties ook deze zomer weer zullen plaatsvinden. “Wij, direct aanwonenden, hebben eind maart en begin april al weer een aangroeiend aantal recreanten gezien en gehoord en vrezen dat we een herhaling van vorig jaar krijgen of zelfs erger. Op dit moment, bij hoge temperaturen en veel zon, is de situatie weer bijna onhoudbaar.” De initiatiefgroep vraagt bij het college aandacht voor de ontstane situatie en begrip voor de omwonenden. Een van de doelstellingen is instellen van passende maatregelen, die de situatie weer terugbrengen naar hoe die voorheen was.

Meldingen
Het college laat in een reactie weten aan de meldingen van overlast te zien dat de overlast zich vooral afspeelt op de Oostsingel en het Proosdijpad richting de Abtswoudsebrug. “De overlast in de genoemde gebieden is, afgaande op meldingen in de systemen van de gemeente en de politie, begonnen in 2020 en lijkt ook in 2021 opnieuw op te spelen.” De gemeente stelt al diverse maatregelen te hebben genomen om het probleem aan te pakken. Zo heeft in april van dit jaar een afstemmingsoverleg plaatsgevonden tussen de gemeente, politie en de provincie. “Bij alle partijen is de overlast onder de aandacht gebracht en wordt ingezet op toezicht en handhaving. Gelet op beperkte handhavingscapaciteit is afgesproken alleen handhavend op te treden bij excessen en verder waarschuwend op te treden en te verwijzen naar recreatiegebieden zoals Delftse Hout.” Toezichthouders en havenmeesters van de gemeente nemen de locaties mee in de dagelijkse toezichtronden en de politie neemt ze mee in de surveillance. “De opsporingsambtenaren van de provincie Zuid-Holland houden in de zomerperiode toezicht op het voorkomen van overlast voor de scheepvaart als gevolg van brugspringers of zwemmers. Aangezien de handhavingscapaciteit van de provincie beperkt is en het werkgebied groot, wordt tevens een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd om op de zomerse dagen de risico-locaties af te rijden, de zwemmers aan te spreken en te waarschuwen. Dit helpt tot op zeker hoogte. Geconstateerd wordt dat de overlast op bepaalde locaties helaas al snel weer terugkomt zodra de opsporingsambtenaren of de beveiligingsmedewerkers zijn vertrokken.”

Aanpak
Het college zegt de komende periode aanvullende maatregelen te nemen tegen de overlast langs de Schie. “De gemeente zal in de komende periode de handhaving op excessen door overlast van recreanten in het bovengenoemde gebied intensiveren. De gemeentelijke handhavers zullen het gebied, vooral op warmere dagen, vaker meenemen in hun rondes door de stad. Daarnaast zal de gemeente de gevaarlijke situaties op en in het water, zoals het springen van bruggen, opnieuw bij de Provincie Zuid Holland onder de aandacht brengen. De gemeente zal zich verder inspannen om de verschillende handhavende partijen met elkaar in contact te laten komen, zodat overlastmeldingen en excessen sneller gedeeld worden tussen de verschillende betrokken partijen.” Ook zal de gemeente de komende tijd in de communicatie naar de stad meer informatie delen over recreëren aan de Schie op een veilige en voor de omwonenden minder overlastgevende manier.