Naast de bekende (half)zoete wijnen produceert Griekenland ook mooie droge wijnen, weet Bart Kooistra. (Foto; EvE)
Naast de bekende (half)zoete wijnen produceert Griekenland ook mooie droge wijnen, weet Bart Kooistra. (Foto; EvE)

Een droge Griekse wijn met een traditie van 500 jaar

Algemeen

DELFT - Wijn is niet zomaar een product. Het is een product met een verhaal. Bart Kooiman van Slijterij en Wijnhandel De Wijnstok in de Frederik Hendrikstraat vertelt u graag over de bijzondere wijnen uit zijn uitgebreide voorraad.

In Duitsland is het nog steeds een hit: Griechischer Wein, een schlager van Udo Jurgens. De Griekse wijnen zèlf zijn al eeuwen een hit. “Je kunt zeggen dat Griekenland de bakermat is van de Europese wijntraditie”, weet Bart. “Via de Kelten en de Romeinen werd wijn ook in onze streken bekend en de rest is, zoals men dat zegt, geschiedenis.” Toch associëren veel Nederlanders Griekse wijn met de zoete en halfzoete wijnen die ze op vakantie in het mediterrane land drinken. “Een wijn als de mavrodafne, een beetje een portachtige zoete wijn, of de Samos, een muskaatwijn die prima smaakt op een zomerse dag, als je tenminste van zoet houdt.” Beide vind je uiteraard in het assortiment van De Wijnstok.

Grote grot
Maar aan wie liever van een droge wijn houdt, zoals Bart zelf, heeft Griekenland óók veel te bieden. Neem bijvoorbeeld de Mega Spileo, een wijn waarvan met recht gezegd kan worden dat die in de rijke Griekse traditie staat. “Mega Spileo betekent letterlijk ‘grote grot’ en wordt gemaakt op het gelijknamig domein in de buurt van Kalavryta op de Peloponnesos, op een hoogte van ongeveer 780 á 880 meter boven de zeespiegel. En ja, De wijn wordt daadwerkelijk gemaakt in een grot en daar ook opgeslagen om te rijpen. De huidige wijnmakers hoeven hun oogst echter niet meer met muilezeltjes over de glooiende hellingen van het gebied te vervoeren, zoals de oorspronkelijke producenten. Het waren monniken van het nabijgelegen klooster, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de vierde eeuw na Christus, die rond 1550 begonnen met wijn maken. Eind jaren ‘80 van de vorige eeuw waren er zo weinig monniken over, dat de wijnproductie werd gestaakt. Maar in 1999 werd de wijnproductie weer opgestart.”Onder de verschillende wijnen die het wijnhuis nu produceert zijn de Mega Spileo Cuvee III rood en wit. “Het zijn blended wijnen”, legt Bart uit. “een mengsel van lokale druivensoorten met grote Franse druivensoorten; De witte wijn wordt gemaakt van malagouzia, assyrtiko en chardonnay en de rode van mavrodafne, agiorgitiko en Cabernet Sauvignon. Het resultaat is een mooie droge wijn. De rode smaakt mooi, vol en stevig, en doet een beetje denken aan de Italiaanse Amarone. De witte variant smaakt vol en heeft een frisse afdronk. Bij uitstek geschikt bij een mooie gegrilde vis. De rode doet het heel goed bij pasteien en een mooi kaasplankje met gerijpte kaas.”