Dankzij de ongekend genereuze gift van de familie Vlek kunnen nu de mooie eerste stappen worden gezet.”, aldus burgemeester van Bijsterveldt
Dankzij de ongekend genereuze gift van de familie Vlek kunnen nu de mooie eerste stappen worden gezet.”, aldus burgemeester van Bijsterveldt Foto: Henri van Avezaath

Groen licht voor verbouwing Prinsenhof

Algemeen

DELFT - De ontwerpfase van de restauratie en renovatie van het Prinsenhof kunnen van start gaan, zo heeft de gemeenteraad van Delft op 6 juli unaniem besloten.

Door een gift van 10 miljoen euro van de Delftse familie Vlek aan het Prinsenhof ziet de financiering van het project er een stuk positiever uit. Toch is er nog niet genoeg geld. De gemeente investeert 18 miljoen euro. Samen met de gift is er nu 28 miljoen euro beschikbaar, terwijl het hele project op 37 miljoen euro is begroot. Voor de ontbrekende 9 miljoen gaan de gemeente en het museum ook andere overheden, instellingen, fondsen en particulieren benaderen om een bijdrage te leveren.

Ontwerpteam
Architectenbureau BiermanHenket zal leiding geven aan het ontwerpteam. Het bureau heeft ruime ervaring met het verbouwen en renoveren van monumenten en musea. Zo verbouwden of renoveerden zij eerder het Anne Frank Huis en de Beurs van Berlage in Amsterdam, het museum Hof van Heeckeren in Zutphen en Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Al deze gebouwen zijn rijksmonumenten, net als het Prinsenhof. Het architectenbureau gaat het ontwerpteam leiden. Daarbij werken zij samen met de adviesbureaus Huisman & Van Muijen (installatieadvies), ABT (constructieadvies), Peutz (bouwfysica en brandveiligheid) en BBA (kostenadvies). Het is de bedoeling dat er medio 2022 een Voorlopig Ontwerp en begin 2023 een Definitief Ontwerp ligt. Als de uitvoering in 2023 begint kan de oplevering eind 2025 plaatsvinden.

Verheugd
Het college van burgemeester en wethouders is zeer verheugd met deze doorbraak. “Het Prinsenhof is als internationaal icoon nauw verweven met de ontwikkeling van de stad en ons land en moet in goede staat worden doorgegeven aan toekomstige generaties.”, zegt burgemeester Marja van Bijsterveldt.