Daniel van Paassen, Fuel Cell Engineer van het TU Delft Solar Boat Team
Daniel van Paassen, Fuel Cell Engineer van het TU Delft Solar Boat Team

Op naar het WK met ‘s werelds eerste vliegende waterstofboot

Algemeen

DELFT - Het TU Delft Solar Boat Team heeft een jaar lang toegewerkt naar hun droom: het realiseren van de eerste vliegende waterstofboot met hun project Hydro Motion. Na de ontwerp-, productie- en testperiode is het tijd voor de laatste fase van dit project: het is tijd om te racen! 

Van 8 tot 10 juli zal het studententeam strijden voor de wereldtitel in Monaco. De studenten doen namelijk mee aan de Open Sea Class van de Monaco Energy Boat Challenge. De studenten gaan voor de winst van de uitdagende lange afstandsrace en nemen het op tegen andere duurzaam aangedreven boten. De Delftse Daniël van Paassen is één van de studenten uit het team. Hij is na het behalen van zijn diploma aan het Stanislascollege Westplantsoen in Delft begonnen aan de studie Elektrotechniek aan de TU Delft. Hij heeft zijn studie afgerond en werkt dit jaar als Fuel Cell Engineer mee aan het Hydro Motion project. De studenten werken aan dit project met een belangrijke missie. Ze willen de maritieme industrie, momenteel een grootverbruiker van fossiele brandstoffen inspireren naar een groene toekomst. 

Varen en vliegen
Vol goede moed begonnen de twintig studenten aan het spannende jaar. Het zou een enorme klus worden om de boot binnen een jaar te realiseren. Rick van Wilsem, Chief Engineer, vertelt enthousiast: “Het is gelukt, dat kunnen we wel met zekerheid zeggen. De gehele boot is uit het water gekomen. We zijn trots met het team te kunnen verkondigen dat we ’s werelds eerste foilende waterstofboot hebben gemaakt!” Bij een snelheid van 22 kilometer per uur zorgen de draagvleugels ervoor dat de boot, een trimaran van ruim 1000 kilogram, boven het water vliegt. Het team zal het opnemen tegen geduchte tegenstanders vanuit de hele wereld, studenten maar ook bedrijven. Elektrische en waterstof aangedreven boten strijden tegen elkaar op drie onderdelen; manoeuvreerbaarheid, de sprint en als belangrijkste race de lange afstandsrace. Het team heeft zijn zinnen gezet op die laatste race. De waterstofboot is dan ook geoptimaliseerd om deze uitdaging aan te gaan: 6 uur lang varen op open zee zonder bij te tanken. Het team dat de meeste afstand aflegt, is de winnaar.

Race
De race is te volgen via de website en de sociale media kanalen van het TU Delft Solar Boat Team. Het team is nu bezig met de laatste voorbereidingen voor de wereldkampioenschappen in Monaco. Zo wordt er een race simulatie uitgevoerd, waarin iedereen zijn of haar rol voor de wedstrijd kan voorbereiden. “Het team heeft er heel veel zin in!”