Bepaalde plekken worden vaak pas in juli gemaaid
Bepaalde plekken worden vaak pas in juli gemaaid

Maaibeleid blijft gevoelig onderwerp

Algemeen

PIJNACKER - Maaien ligt gevoelig en iedereen heeft er wel een mening over: te veel, te weinig, onveilig, slordig, te laat, te vroeg, onkruid, ongedierte. Vooral over de plekken waar ecologisch beheer plaatsvindt is veel te doen. Deze plekken worden vaak pas in juli gemaaid. Daar zijn verschillende redenen voor, aldus de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Over met maaibeleid van de gemeente hoor je hier en daar klachten van bewoners. Waar de een begrip heeft voor uitstel van het maaien, stoort de ander zich enorm aan de hoogte van de begroeiing tijdens de dagelijkse avondwandeling. De gemeente geeft opheldering.

Verkeersveiligheid
“De eerste is verkeersveiligheid. Met dit groeizame weer (warmte en vochtigheid) schiet het gras uit de grond. Tegelijkertijd moet het zicht voor verkeersdeelnemers goed blijven.”

Broedseizoen voorbij
“De tweede reden is dat het broedseizoen voor de meeste vogels op 15 juli voorbij is. Watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 augustus. Nesten en eieren zijn tijdens de hele periode wettelijk beschermd. Maaien mag dan niet.”

Ecologisch beleid
“De derde reden is ecologisch beleid. Het lijkt onlogisch, maar maaien kan een bijdrage leveren aan het behouden van verschillende planten en bloemen. Als we niet maaien, dan nemen eerst de grassen toe, dan struiken en bomen en wordt het grasland ongeschikt als leefgebied. Willen we graslanden en de hele levende have daarin behouden, dan moeten we dus wel maaien. Soms blijft het maaisel een paar dagen liggen. Rupsen bijvoorbeeld kunnen dan een veiliger heenkomen zoeken. Maar te lang laten liggen van het maaisel leidt juist tot verstikking en verzuring en meer grassen. Dat willen we ook niet.”