De commissie is blij dat renovatie Prinsenhof kan beginnen
De commissie is blij dat renovatie Prinsenhof kan beginnen

Ontwerpfase renovatie Prinsenhof kan van start

Algemeen

DELFT- In de vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur heeft een grote meerderheid van de fracties aangegeven het voorgenomen besluit van het college omtrent de start van de ontwerpfase voor de renovatie en restauratie te zullen steunen.

Lange tijd mikte het college erop om het ontwerp van de restauratie en renovatie uit te stellen, omdat het budget niet toereikend was. Slechts 18 van de 37 miljoen was beschikbaar. Nu de familie Vlek een schenking heeft gedaan van 10 miljoen, kan de ontwerpfase van start gaan. Het doel van de beoogde renovatie is het toekomstbestendig maken van het museum.

Enthousiasme
Veel partijen waren blij met het voorstel en spraken daarom hun waardering uit. Sommige partijen hadden wel nog wat voorstellen, waaronder over de inzameling van de rest van de financiering. D66 stelde voor om crowdfunding te zien als mogelijkheid, en STIP wilde graag dat het college keek naar financiering vanuit het Rijk. Hart voor Delft was een stuk minder enthousiast. Zij vinden dat de raad buitenspel is gezet, omdat er niet mee beslist mocht worden over de bestemming van de extra 10 miljoen. Op die constatering kwam kritiek vanuit andere fracties, omdat het bedrag van de familie Vlek geoormerkt is.

Toekomst
De renovatie is de eerste in 70 jaar tijd, volgens de burgemeester kunnen er door de schenking van familie Vlek grote stappen worden gezet. De SP wil graag dat het museum gratis wordt voor inwoners van Delft. wethouder Vollebregt gaf daarop aan dat dit een enorme kostenpost zou zijn, maar dat er toch naar gekeken zal worden. Hij zegde daarbij wel toe dat er een gratis dag voor het Prinsenhof zal worden toegevoegd aan het programma Delftse Blik.