Op de E. du Perronlaan nemen de geparkeerde fietsen veel ruimte in
Op de E. du Perronlaan nemen de geparkeerde fietsen veel ruimte in

‘De verhoudingen in de wijk zijn totaal zoek’

Algemeen

DELFT - Dat in de wijk Wippolder de maat vol is wat betreft studentenoverlast, werd bekend tijdens een vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen waar wij in Delft op Zondag eerder over berichtten. Als reactie daarop lieten bewoners uit andere wijken eenzelfde geluid horen. Ook in de wijken Voorhof-West en het Westerkwartier is verandering nodig, volgens hen.

Door Cheyenne Toetenel

“De geschiedenis in Voorhof-West is dat er al meer dan dertig jaar ernstige overlast is vanuit de studentenflat aan de E. du Perronlaan”, vertelt Jan van der Veen, voorzitter van belangenvereniging Voorhof II West. Eén van de irritaties zit hem in de ‘grote puinhoop’ door fietsen op straat. “Aan de voorkant van het complex staat het er helemaal vol mee. Mensen die slecht ter been zijn moeten zich hieromheen manoeuvreren.” Een andere factor die meespeelt is de geluidsoverlast. “Hoewel de wijkbewoners veelvuldig de politie hebben gebeld, wordt nauwelijks ingegrepen. Je merkt dat veel bewoners het beu zijn om te klagen, omdat er toch niks gebeurt met de klachten. Toch benadrukken wij dat het van belang is om dit tóch te blijven doen, zodat men weet hoe groot het probleem is.”

Mogelijke oplossingen
Van der Veen stelt dat de overlast steeds meer toeneemt. “Grote concentraties studenten op één plek leveren op veel plekken in Delft problemen op. De TU Delft groeit, maar het kan niet zo zijn dat Delftenaren daar de dupe van zijn. Er moet nu een keer een goede oplossing komen.” Van der Veen is zeer bereid om mee te denken over oplossingen, al vindt hij dat eigenlijk niet zijn taak. “Toch, als je het mij vraagt, denk ik dat de regelgeving aan de kant van de gemeente een stuk sneller zou moeten. Maar de TU Delft zou bijvoorbeeld ook in een weiland een hele mooie campus kunnen neerzetten. Op die manier concentreer je de problemen buiten de wijken.” Wat betreft de Voorhof, ziet Van der Veen ook specifieke oplossingen. “Dat begint met een strakker beheer door DUWO, maar daarnaast is ook bouwkundig veel mogelijk. Geluidsoverlast zou enorm afnemen als de galerij wordt dichtgemaakt met glasplaten bij de herontwikkeling. Daarnaast hoop ik dat ze kijken of ze de gemeenschappelijke ruimtes kunnen schrappen. Dat zijn de plekken waar de ellende plaatsvindt. Studenten hoeven niet weg, we willen alleen dat zij zich normaal gedragen.” De afgelopen tijd hebben wel een paar goede dingen plaatsgevonden, vertelt Van der Veen. “DUWO heeft recentelijk een beveiligingsbedrijf ingehuurd dat wij kunnen bellen bij overlast. Vanuit de belangenvereniging hebben we contact met de sociaal beheerder en binnenkort staat een afspraak gepland met DUWO. Maar het probleem is dat het allemaal wat moeizaam verloopt.” Een woordvoerder van DUWO laat weten dat de stichting intensief beheer inzet. “Er vinden daarnaast overleggen plaats tussen gemeente, studentenorganisaties, DUWO en TU over het invoeren van maatregelen op plekken waar dat nodig is. Er is aandacht voor het leven in studentenhuizen en het voorkomen van overlast. Vooral na de tentamenperiodes zijn we extra in gesprek met bewoners op het complex en via de mail. In uiterste gevallen surveilleren we ook ‘s avonds en ‘s nachts op de complexen, maar we sturen zoveel mogelijk aan op wederzijds begrip en samenwerking tussen bewoners in de buurt. Voor de E. du Perronlaan zal er in dit kader op korte termijn een afspraak plaatsvinden tussen de wijkagent, voorzitter belangenvereniging Voorhof II West en DUWO. Ook de fietsen zijn een bekend aandachtspunt. Ons beheer voorziet fietsen die langer staan regelmatig van stickers om af te voeren wanneer ze niet meer gebruikt worden.”

Westerkwartier
Ook in de wijk Westerkwartier is lang niet iedereen blij met de studenten die er wonen. “De overlast in de wijk is niet meer acceptabel”, aldus bewoner Marcel ‘s Gravemade. “Fietsen slingeren overal rond, huizen zien er niet uit en worden doordeweeks als sociëteit gebruikt. De overlast die ze verbaal maken is op zijn zachtst gezegd asociaal.” ‘s Gravemade stelt dat telkens als er een nieuwe lichting studenten in de woningen komt, het weer opnieuw beginnen is met ze erop aanspreken en dit consequent blijven herhalen. “Dit is volgens mij niet de taak van de wijkbewoner, maar de gemeente kijkt oogluikend toe. Huizen zijn de afgelopen jaren aan de lopende band opgekocht en verkamerd, ondanks dat het twijfelachtig is of dit wel mag. Er zijn regels die verkamering en opsplitsing van woningen lastig moeten maken, maar de werkelijkheid is dat het een komen en gaan is van verschillende studenten. Je heb vaak geen idee wie waar woont.” ‘s Gravemade woont nu 25 jaar in het Westerkwartier en heeft aardig wat veranderingen meegemaakt. “Ik woon hier graag, maar zie steeds meer mensen wegtrekken vanwege de overlast. Het wordt tijd dat de gemeente de verantwoordelijkheid hierin neemt en overgaat tot ontkamering in woonwijken. Als de studenten zo belangrijk zijn voor Delft, zorg dan ook voor de juiste huisvesting en zadel niet de gewone mensen ermee op. Mensen die een gewone baan hebben en graag in een leuke wijk met elkaar willen wonen. Het is te gek voor woorden dat dit gebeurt terwijl er ruimte zat is in de TU-wijk. Bouw daar een campus. Het Westerkwartier is er helemaal klaar mee. Zorg dat de wijk weer een wijk wordt voor gezinnen en gewone mensen die graag rustig willen wonen en niet voor huisjesmelkers en brallende studenten.”

Ingrijpen gemeente
Een woordvoerder van de gemeente Delft laat weten dat bij klachten verhuurders van panden worden aangeschreven om ze te wijzen op de plicht die zij als huurbaas hebben om ervoor te zorgen dat de huurders geen overlast geven. Wanneer de overlast een probleem blijft dan schalen ze op. Ontkamering is momenteel niet zomaar mogelijk. De gemeentewoordvoerder vertelt dat momenteel aanvullende maatregelen worden onderzocht. “Naast de in 2017 ingevoerde omzettingsvergunning en de recent ingevoerde woningvormingsvergunning wordt de werking van een verhuurdersvergunning onderzocht. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft twee wetsvoorstellen in consultatie gebracht. Het gaat om het wetsvoorstel om een tijdelijk huurcontract eenmalig te verlengen en om het invoeren van een opkoopbescherming. Ook hiervoor vindt momenteel ambtelijk een inventarisatie plaats. Als straks deze wetsvoorstellen worden doorgevoerd dan kunnen gemeenten in buurten waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen een opkoopbescherming invoeren. Hiermee wordt de positie van mensen met een middeninkomen en starters op de woningmarkt verbeterd.”