De Doorkijker van vorige maand, Peter Beuman, overhandigt de Doorkijker aan Moen Mangroe bij het kantoor van buurtstichting Rode Feniks (Foto: Koos Bommelé)
De Doorkijker van vorige maand, Peter Beuman, overhandigt de Doorkijker aan Moen Mangroe bij het kantoor van buurtstichting Rode Feniks (Foto: Koos Bommelé)

‘Verandering begint bij jezelf’

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij ‘De binnenplaats van een huis in Delft’ van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand (aflevering 26) Moen Mangroe.

Door Cheyenne Toetenel

De 36-jarige Moen is moeder van twee kinderen van 10 en 14 jaar oud en woont al sinds haar 3e in Buitenhof. Deze wijk heeft een stigma, waarmee ook Moen regelmatig heeft moeten dealen. “Buitenhof heeft best een slechte naam. Er wordt gezegd dat het een achterstandswijk is, al houd ik zelf niet van deze term. Als bewoner van de Buitenhof word je toch wel anders bekeken en zo nu en dan benadeeld, alleen maar omdat je hier vandaan komt.” Moen vindt Buitenhof juist een fijne plek om te wonen. “Ik kan mij totaal niet vinden in het negatieve beeld dat mensen hebben van mijn wijk. Ik zit er zelf middenin en zie Buitenhof juist als een wijk vol kansen en verborgen pareltjes.” Moen stelt dat juist omdat die slechte naam aan de Buitenhof kleeft, de bewoners minder kansen krijgen. “Het is belangrijk dat je mensen leert kennen voordat je een oordeel velt. In onze wijk wonen namelijk prachtige mensen die dezelfde kansen verdienen als mensen uit andere wijken. We moeten die verborgen parels zichtbaar maken.” Om medebuurtbewoners meer kansen te bieden heeft Moen zich sinds 2016 gestort op vrijwilligerswerk bij buurtstichting Rode Feniks. “Door langdurige ziekte heb ik het werkveld niet kunnen betreden, maar ik kan mij wél inzetten als vrijwilliger om te helpen de wijk een stukje mooier te maken.” Het motto van Moen is: ‘verandering begint bij jezelf’. “Als stichting hebben wij zoiets van; waarom zouden alleen professionele organisaties initiatieven in de wijk kunnen opzetten, terwijl wij als bewoners zelf ook verandering teweeg kunnen brengen.”

Gelijke kansen
De directe aanleiding om zich aan te sluiten bij Harmen van der Laan en Miriam Plato van Rode Feniks was voor Moen het gebrek aan activiteiten voor kinderen in Buitenhof. “Door gemeentebezuinigingen werd steeds minder voor ze georganiseerd, wat ik duidelijk meekreeg met mijn eigen opgroeiende kids. Ik vond het heel mooi wat Rode Feniks al deed en wilde zelf ook actief aan de slag voor de stichting. Mijn focus wilde ik vooral leggen op de kinderactiviteiten en talentontwikkeling, omdat ik van mening was dat daar nog veel te behalen was.” Een van de initiatieven die dankzij Moen het levenslicht hebben gezien is ‘Feniks After School’. “Heel veel kinderen in deze wijk lopen kansen mis die kinderen in andere wijken wel krijgen. Daar wil ik verandering in brengen, door kinderen net dat beetje extra aandacht te geven. Met buitenschoolse activiteiten zoals breakdance, streetdance, weerbaarheidstraining, taekwondo én huiswerkbegeleiding willen wij kansen meer gelijk trekken.” Naast ‘Feniks After School’ doet de wijkstichting nog veel meer. “We organiseren leuke terugkerende evenementen, zoals burendagen en het welbekende Buitenhof Zomerfestival. Daarnaast organiseren we tweemaandelijkse Rode Feniks inspiratiemiddagen, waar iedereen uit de buurt welkom is om op een laagdrempelige manier te komen kijken hoe ook zij een steentje kunnen bijdragen. Op die middagen zien we telkens weer oude én nieuwe gezichten. Het is mooi dat zoveel mensen wat over hebben voor onze wijk.” Om de mooie verhalen én de pareltjes kenbaar te maken, komt Rode Feniks vanaf juli met een wijkkrant. “Door al die positieve verhalen te bundelen ontstaat een heel ander beeld van Buitenhof dan mensen vaak hebben.”

Geworteld in Buitenhof
Wat Rode Feniks uniek maakt, is dat het de enige stichting in de wijk is die gerund wordt door bewoners van de wijk zelf. “Wij zijn de oren en de ogen van de wijk. We zijn hier geworteld en weten daarom wat er speelt en waar behoefte aan is. Mensen weten ons goed te vinden, juist omdat we buren zijn.” Wel werkt Rode Feniks samen met andere stichtingen en organisaties, om het optimale te kunnen bereiken. “In wijkcentrum The Culture hebben wij recentelijk onze intrek genomen met Delft voor Elkaar, Cultuurhuis Delft en CANIDREAM. Samen kunnen wij hele mooie dingen gaan neerzetten in de wijk. Zo zijn wij met elkaar bezig om een leuke burendag te organiseren in september. Daarnaast doet Rode Feniks samen met Cultuurhuis Delft het project ‘de wijkmuziekschool’. In de toekomst komen er meer mooie samenwerkingen aan.”

Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Er is een galerij met artikelen over alle eerdere Doorkijkers: www.bit.ly/doorkijkers.