Waar moet een starter in de huidige woningmarkt starten?
Startbalie.nl biedt tools voor starters.
Waar moet een starter in de huidige woningmarkt starten? Startbalie.nl biedt tools voor starters.

‘Starters komen niet aan de bak’

wonen

DELFT - Voorheen konden starters hun eerste woning kopen zonder eigen spaargeld. Men kon én de woning én de bijkomende kosten financieren met een hypotheeklening. Die tijd is voorbij.

“Voor ons ligt een periode waarin koopstarters wel eigen geld mee moeten nemen”, zegt Pascal de Roo van ZO makelaars aan de Van Foreestweg 4. “De veranderende wettelijke financieringsvoorwaarden in combinatie met een andere arbeidsmarkt zullen leiden tot een minder sterke voorkeur voor een koopwoning onder starters op de woningmarkt in 2025.”
Bij gebrek aan een volwassen private huursector met kwalitatief goede woningen, kunnen potentiële koopstarters hun woonwens in het komende decennium moeilijker vervullen. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro, een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 11,6 procent. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11 procent. “Daarmee stegen de prijzen ongekend hard. In dit ‘coronajaar’ zijn er 3,7 procent meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren.”

Afnemend aanbod
Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapst bestaande woningmarkt deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9 en dat betekent dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen. “Stijgende huizenprijzen, schaarste en de strengere regels voor het afsluiten van een hypotheek maken het voor starters steeds moeilijker om een huis te kopen in de grote steden”, aldus De Roo. “Het afgelopen jaar is het aantal alleenstaande starters met 28 procent gedaald. Huurwoningen zijn schaars en koopwoningen dreigen onbetaalbaar duur te worden. Wij gaan je op weg helpen om jouw kansen en mogelijkheden te benutten.”

De huidige koopstarter
Mensen die vanuit een huurwoning of vanuit een onzelfstandige woonruimte, zoals een studentenhuis een woning kopen, noemen we koopstarters. De grootste groep koopstarters is tussen de 25 en 35 jaar (45 procent), gevolgd door de 35- tot 45-jarigen (19 procent). Tot 25 jaar koopt nog 17 procent een eigen woning.
Daarnaast zijn er ook nog oudere koopstarters van boven de 45 jaar (19 procent). Dit is een duale groep. Het gaat zowel om lager opgeleiden die op oudere leeftijd hun eerste koopwoning kopen als om doorstarters. Doorstarters zijn huishoudens die eerder in een koophuis hebben gewoond, maar door omstandigheden (bijvoorbeeld scheiding) tussendoor zijn verhuisd naar een huurwoning.
Tevens zijn er stimuleringsmaatregelen die ook niet het gewenste effect hebben. Zo is er tot 1 april a.s. het voordeel voor starters (jonger dan 35 jaar) dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Na 1 april zal alleen voor woningen tot 400.000 euro koopsom dit voordeel gelden.

Startbalie.nl
Waar moet in deze huidige markt een starter dan beginnen? Er is nauwelijks voldoende aanbod, dus de keuze is beperkt. “Een initiatief als startbalie.nl gaat hen daarbij helpen. Puur in Jip en Janneke taal de doelgroep aanspreken met daarbij tools voor starters”, aldus De Roo.
ZO makelaars is telefonisch bereikbaar via (015) 212 99 88, maar je kunt ook even een kijkje nemen op www.zomakelaars.nl.