Makelaar Ronald Roepman blikt terug op een bewogen jaar,ook voor de woningmarkt.
Makelaar Ronald Roepman blikt terug op een bewogen jaar,ook voor de woningmarkt.

‘Een bijzonder jaar waar de woningmarkt opvallend goed doorheen gekomen is’

wonen

DELFT – Het is een bijzonder jaar om op terug te kijken, vindt makelaar Ronald Roepman. Natuurlijk heeft iedereen te maken met de negatieve gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus en de maatregelen om de verspreiding tegen te houden.

Toch blijken de gevolgen voor de woningmarkt in eerste instantie mee te vallen. “Ja, de maand december is ook een periode van terugkijken”, zegt de makelaar van Roepman Makelaardij aan de Molslaan 43. “Het is een bijzonder jaar geweest, waarin voorspeld werd dat de markt wel eens naar beneden zou kunnen gaan. Het tegenovergestelde is echter bereikt. Omdat wij makelaars onze werkzaamheden volgens de voorgeschreven richtlijnen gewoon konden doorzetten, is er uiteindelijk juist een stijging van de woningmarkt waargenomen. Deze opwaartse beweging is in eerste instantie het gevolg van de krapte op de woningmarkt, in combinatie met de lage rentestand. En aangezien december ook een goed moment is om de blik vooruit te werpen, de verwachting is dat deze stijging in het nieuwe jaar 2021 aanhoudt. Het is fijn om te constateren dat de woningmarkt ongeschonden door deze vervelende Covid-periode heen heeft kunnen komen. Richten we onze blik even op ons eigen kantoor, dan kunnen we eigenlijk ook alleen maar tevreden zijn.”

Klantenwaardering
De waardering die klanten voor Roepman Makelaardij hebben wordt uitgedrukt in cijfers door de branche-organisatie. Door de klanten die het afgelopen jaar van de diensten van Roepman Makelaardij gebruik hebben gemaakt, wordt het kantoor voor zowel de aan- als verkoop met een 9,3 beoordeeld. “We gaan dan ook vol vertrouwen het jaar 2021 tegemoet en hopen weer vele mensen welkom te kunnen heten en van dienst te kunnen zijn.”

Aangescherpte maatregelen
En toch, er zijn op maandag 14 december aangescherpte maatregelen aangekondigd voor de bestrijding van het Coronavirus. Waarbij onder andere scholen en niet-noodzakelijke winkels de deuren gesloten moeten houden. Dit geldt niet voor makelaars en taxateurs, die net zoals andere zakelijke en financiële dienstverleners open mogen blijven. Volgens de NVM is het belangrijk dat de makelaars zo veel mogelijk in de geest van de maatregelen werken. “Wonen is een van de eerste levensbehoeften en er zijn situaties denkbaar waar een makelaar of taxateur een noodzakelijke handeling moet uitvoeren. We zijn dan ook blij dat de makelaars en taxateurs van Nederland hun maatschappelijke rol blijven oppakken. Verkoopgesprekken kunnen doorgaan, uiteraard met in achtneming van alle geldende maatregelen. En ook de bezichtigingen kunnen doorgaan.” En over de praktijk van de bezichtigingen en verkoopgesprekken zegt de NVM: “Al in maart hebben we met elkaar strenge afspraken gemaakt over bijvoorbeeld bezichtigingen. Als sector waren we een van de eersten die de anderhalve-meter-afspraken in de dagelijkse praktijk hebben doorgevoerd. Dat maakt ook dat we nu géén aanvullende strenge maatregelen hoeven te nemen.”

Overdrachtsbelasting
Het meest actueel op de woningmarkt is momenteel de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters en de tariefsverhoging voor beleggers per 1 januari 2021. De tijd zal het leren hoe deze geaccepteerde regelgeving voor starters gaat uitpakken in het nieuwe jaar.
Neem voor meer informatie contact op via (015) 213 41 34 of kijk op www.roepman.nl.