Pascal de Roo van ZO makelaars vertelt je graag waar je nu eigenlijk een energielabel voor nodig hebt.
Pascal de Roo van ZO makelaars vertelt je graag waar je nu eigenlijk een energielabel voor nodig hebt.

Wees voordelig uit en vraag je energielabel nog dit jaar aan!

wonen

DELFT - Het aanvragen van een energielabel voor je woning wordt vanaf 1 januari 2021 veel duurder. Maar liefst 25 keer zo duur! Nu kost het aanvragen van een energielabel ongeveer 7 euro 50, maar vanaf het nieuwe jaar zal dit zo’n 190 euro kosten.

ZO makelaars aan de Van Foreestweg 4 vertelt graag waar je zo’n energielabel nu eigenlijk voor nodig hebt. En ook hoe je zo’n energielabel eigenlijk aan kunt vragen. “Op dit moment kost het aanvragen van een energielabel dus ongeveer 7 euro 50”, begint Pascal de Roo. “Je energielabel is dan tien jaar geldig, dus dan zit je gelijk voor tien jaar goed. De aanvraag gebeurt nu nog online, maar dit gaat vanaf 1 januari 2021 veranderen. Dan moet er een deskundige naar jouw huis komen om metingen te doen, voordat het energielabel kan worden afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de prijs voor het aanvragen flink gaat stijgen. De deskundige moet in de auto stappen, naar jouw woning rijden, metingen doen en beoordelen welk label er gegeven kan worden. Niet meer zo makkelijk, en goedkoop, als een online beoordeling dus.”

Functie energielabel
Een energielabel toont aan hoe energiezuinig je woning is. Om dit te bepalen, wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de isolatie, het soort glas (enkel- of dubbel glas) en het soort verwarming. “De energielabels lopen van A tot en met G”, gaat De Roo verder. “Het beste label is een A-label, wat betekent dat de woning erg energiezuinig is. Woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Je hebt een energielabel nodig als je je woning gaat verkopen of verhuren, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen. Nieuwe kopers of huurders kunnen dankzij het energielabel in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. Wel zo makkelijk. En hoe energiezuiniger de woning, des te lager de energierekening.”

Woningwaarde omhoog
Een energielabel geeft niet alleen aan hoe energiezuinig je woning is, maar ook hoe je deze nog energiezuiniger kunt maken. Zeker voor woningen met een G-, F- of E-label zijn er veel mogelijkheden tot energiebesparing. “Daarnaast kan een energielabel een positief effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van je woning, waar we het net over hadden”, aldus De Roo. “Hoe groener je energielabel (A, B of C), des te sneller wordt je woning waarschijnlijk verkocht of verhuurd.” Een energielabel is dus erg handig voor nieuwe huurders of kopers van de woning. En het is niet alleen erg handig, maar ook nog eens verplicht. De Roo: “Als je geen energielabel kunt aanleveren wanneer je je woning gaat verkopen of verhuren, kun je een boete van minstens 170 euro krijgen.”
Vraag hem aan… voordat het te laat is. “Nou ja, het zal natuurlijk nooit te laat zijn, maar in elk geval wel een flink stuk duurder als je het label pas in januari aanvraagt. Om te voorkomen dat jij straks veel moet betalen, kun je nu je energielabel aanvragen via de Rijksoverheid”, legt hij uit. “Er worden vragen gesteld over je woning en je moet in sommige gevallen bewijsstukken aanleveren. Het energielabel blijft nog steeds tien jaar geldig.” Iedereen die nog voor het einde van het jaar online een energielabel wil aanvragen, betaalt 25 keer minder voor het energielabel dan in 2021. Na 1-1-2021 kun je een energielabel aanvragen via https://zo.nl/makelaars/diensten/page-5/.

Afbeelding