Er worden veel huizen verkocht door Van Daal Makelaardij,
links Marcella Pruim en rechts Anita Jol.
Er worden veel huizen verkocht door Van Daal Makelaardij, links Marcella Pruim en rechts Anita Jol.

Meer betaalbare huizen door coronacrisis?

wonen

DELFT - De coronacrisis heeft flinke invloed op de economie, maar wat doet het met de huizenmarkt? Moet je kopen of wachten?

Begin dit jaar was het druk bij het huizen kijken. Toen brak de coronacrisis uit. Veel kijkers zetten toen de zoektocht even op pauze. Iedereen wilde even aankijken hoe de markt zou reageren op de lockdown-maatregelen en het naderende economische onheil. Was het nog wel een goed moment om een huis te verkopen en een nieuwe woning te kopen?

Het juiste moment
“Al snel bleken de bezichtigingen en de verkopen gewoon door te lopen”, vertelt Jan-Paul van Daal. “Mensen vroegen zich af: ‘waarom niet wachten met het kopen van een huis? Misschien gaan de prijzen wel zakken’. We kregen ook veel verzoeken van mensen om hun huis snel in de verkoop te zetten. Deze verkopers hadden al getekend voor een nieuwbouwhuis en wilden nog profiteren van de hoge prijzen.”

Goede woningmarkt
De energieke makelaar stipt nog eens het woningtekort aan in combinatie met de lange trajecten in de nieuwbouw. “Er zijn nog heel veel mensen op zoek en zij zijn inmiddels ook weer bereid om goede biedingen uit te brengen. De historisch lage hypotheekrente is ook nog steeds aantrekkelijk. Het lijkt erop dat de woningmarkt voorlopig nog goed zal blijven. Helaas kan niemand daar garanties op geven.”

Economische gevolgen
De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de gemiddelde Nederlandse huizenprijs dit jaar nog zal stijgen door de grote krapte op de woningmarkt. Maar vanaf het einde van dit jaar zal een daling inzetten van 2,1 procent volgend jaar en 3,7 procent het jaar daarop. Ook bankanalisten voorzien een prijzendaling, als de economische gevolgen van de lockdown zich in volle omvang doen voelen. De groei van het aantal faillissementen en oplopende werkloosheidcijfers zullen gevolgen hebben voor de huizenprijzen, dat lijkt zeker.

Kopen of wachten?
Sommige huizenzoekers vragen: Wat moeten we doen? Kopen of wachten? Jan-Paul: “Wij merken dat veel van de kijkers niet zo bang zijn voor een daling van de prijzen. Ze besluiten nu vaak tot koop over te gaan. Grootste argument is de huidige lage rentestand. Dan heb je lage maandlasten over een langere periode. Als je zekerheid hebt over onder meer je baan kunnen wij ons daar ook iets bij voorstellen.”

Doe de Verkooptest
Van Daal Makelaardij is actief in Delft en de regio Haaglanden. Van startersappartement tot luxe grachtenpand of villa. Wilt u weten wat uw eigen huis waard is? Van Daal Makelaardij heeft dagelijks een team van makelaars voor u klaar staan om u daarin te adviseren. U kunt zich aanmelden voor de verkooptest op de website of telefonisch een afspraak maken. U krijgt inzicht in de waarde van uw woning en wordt geadviseerd over de te hanteren vraagprijs. Met name informatie over het beste moment om uw huis te koop te zetten blijkt heel waardevol.

Van Daal Makelaardij
Voldersgracht 33
2611 EV Delft
(015) 212 73 00
www.vandaalmakelaardij.nl

!