De makelaars in Delft hebben een goed eerste kwartaal van 2020 gehad.
De makelaars in Delft hebben een goed eerste kwartaal van 2020 gehad.

Goed eerste kwartaal voor de koopwoningmarkt, ondanks coronacrisis

wonen

Het jaar 2020 zou wel eens een lastig jaar kunnen worden voor de koopwoningmarkt, maar daar is in het eerste kwartaal in elk geval nog niets van gebleken.

Dit is één van de conclusies in de Monitor Koopwoningmarkt over het eerste kwartaal van 2020, die afgelopen week in het Expertisecentrum Woningwaarde van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft is gepresenteerd. De koopwoning- en hypothekenmarkt kent juist een goed begin van 2020. In het eerste kwartaal ligt het aantal verkochte woningen op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. Op de hypothekenmarkt worden records gevestigd met het aantal aanvragen en nieuwe hypotheken. Tegelijkertijd mag het duidelijk zijn, dat de koopwoningmarkt gedurende het jaar 2020 beïnvloed zal worden door de coronacrisis. Hoe groot het effect zal zijn, moet echter nog blijken.

Nog beperkte effecten
In de eerstkomende maanden zullen deze effecten naar verwachting nog beperkt zijn. Het eerste kwartaal van 2020 laat namelijk niet alleen een vergelijkbaar niveau aan door NVM-makelaars verkochte woningen zien, maar ook bijna 9 procent meer door het Kadaster geregistreerde transacties. De koopprijzen stijgen landelijk gezien verder met 9,6 procent op jaarbasis, waarbij de mediane koopprijs van de NVM in het eerste kwartaal van 2020 uitkomt op 326.000 euro. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de 29ste Monitor Koopwoningmarkt, over het eerste kwartaal van 2020.

Nog zeer stabiel
In het eerste kwartaal van 2020 registreerde de NVM ruim 32.800 verkochte woningen en door het Kadaster zijn er hetzelfde kwartaal bijna 51.600 transacties geregistreerd. Dit betekent respectievelijk een minimale daling (-0,6 procent) en een stijging (+8,7 procent) ten opzichte van het hetzelfde kwartaal in 2019. De krapte-indicator (de verhouding tussen het aantal te koop staande woningen en het aantal transacties) blijft met 2,8 ook op een zeer laag niveau: gemiddeld kon een koper uit minder dan drie aangeboden koopwoningen kiezen.

Verkoopprijzen omhoog
Zowel de NVM als het CBS laten verder stijgende verkoopprijzen zien voor bestaande koopwoningen. De mediane koopprijs, geregistreerd door de NVM, komt met 326.000 euro in het eerste kwartaal van 2020 circa 9,6 procent hoger uit dan een jaar geleden. Voor de Prijsindex Bestaande Koopwoningen - van het CBS en het Kadaster - geldt een groeipercentage van 6,6 procent op jaarbasis. Dit zijn heel behoorlijke rapportcijfers voor het eerste kwartaal van 2020.

Hypothekenmarkt
De algehele verwachting is dat de coronacrisis negatieve gevolgen zal hebben voor de koopwoningmarkt in het jaar 2020. Woonconsumenten vermoeden dat de economische omstandigheden zullen verslechteren en de hypotheekrente wel eens snel kan gaan oplopen als gevolg van de huidige coronacrisis. Een eerste reactie is al te zien op de hypothekenmarkt, in de vorm van een enorme stijging van het aantal door HDN geregistreerde hypotheekaanvragen - veelal oversluitingen van hypotheken - in maart 2020. Het aantal hypotheekaanvragen loopt in het eerste kwartaal van 2020 op tot bijna 138.700 aanvragen. Dit is 43 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Daarbij ligt ook het aantal afgesloten nieuwe hypotheken, te weten 95.900, in dit laatste kwartaal zo’n 40 procent hoger dan een jaar geleden.