<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Makelaar Ronald Roepman (midden): "Het uitblijven van woningproductie bevordert de schaarste op de woningmarkt, waardoor ook de prijzen blijven stijgen."
Makelaar Ronald Roepman (midden): "Het uitblijven van woningproductie bevordert de schaarste op de woningmarkt, waardoor ook de prijzen blijven stijgen."

Invloed van het nieuwe stikstofbeleid op de bouwwereld en makelaardij

  wonen

DELFT - Er komt een nieuw stikstofbeleid. Dat is een gunstig bericht voor de bouwwereld. Die werd immers in mei geconfronteerd met het opschorten van het oude stikstofbeleid, waardoor er sindsdien amper nog vergunningen zijn verstrekt voor nieuwbouwprojecten.

Nu zijn er dus maatregelen getroffen om onder meer de woningbouw tegemoet te komen. Eén van de noodmaatregelen is het terugbrengen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur. Toch is in diverse andere media bekend gemaakt dat vooral de Randstad nog niet uit de brand is met de nieuwe stikstofmaatregelen. Dit is nog niet helemaal zeker, omdat er nog steeds te weinig ruimte is om voldoende woningen te bouwen.

Stikstofbesluit bouw
De bouw en transport zijn sectoren die het stikstofprobleem vooral voelen. De bouw, vastgoedinvesteerders, de toeleveranciers aan de industrie en het transport zijn allemaal sectoren die direct zijn getroffen door de stikstofuitspraak in mei. ABN AMRO heeft de gevolgen van het stikstofbesluit per sector in kaart gebracht.
Voor de bouw- en vastgoedsector is het risico op faillisementen en omzetdaling het grootst, omdat veel projecten niet door kunnen gaan. Er worden namelijk geen of nauwelijks vergunningen afgegeven. Dit kan verder een soort kettingreactie teweeg brengen, aangezien het stilvallen van bouwprojecten kan leiden tot faillisementen onder toeleveranciers in de industriële sector. Andere kettingreacties zijn makkelijk te bedenken. Makelaar Ronald Roepman van Roepman Makelaardij hierover: "De woningproductie blijft achter bij de voorgenomen plannen die het Kabinet op Prinsjesdag bekend maakte. Op het gebied van de makelaardij heeft dat ook directe gevolgen. Het uitblijven van woningproductie bevordert de schaarste op de woningmarkt, waardoor ook de prijzen maar blijven stijgen. Ook in Delft."
Al was het volgens Roepman hosanna op de tweede dinsdag in september, het daarvoor al ingetreden stikstofbeleid heeft een negatieve invloed gehad. "Ik hoop dat de nieuwe maatregelen dit ten goede zullen doen keren", aldus Roepman.

Starters woningmarkt
Roepman Makelaardij heeft in september met veel belangstelling van de plannen van het Kabinet kennis genomen. Uiteraard vooral op de gebieden die de woningmarkt betreffen. "Ik zag toen ook echt positieve punten voor starters in deze overheidsplannen", gaat Roepman verder. "Er was veel oog voor starters op de woningmarkt. Aangekondigd werd dat de woningnood zou worden aangepakt met een fonds van twee miljard. Uit dit fonds kunnen gemeenten subsidies krijgen voor nieuwbouwprojecten. En kunnen woningcorporaties rekenen op belastingvoordelen als zij gaan bijbouwen. Maar ook de bouw van flexwoningen zijn aangekondigd, waarmee vooral jongeren en studenten extra worden geholpen."
Het Kabinet denkt na over mogelijkheden om het starters makkelijker te maken om een huis te kopen. Het gaat met name over mogelijkheden die starters een betere positie geven ten opzichte van beleggers die huizen kopen om te verhuren. "Zo wordt onderzocht of de overdrachtsbelasting voor starters kan worden afgeschaft", zegt Roepman. "Daarnaast zou de belasting voor beleggers kunnen worden verhoogd."

Meer informatie
Roepman Makelaardij aan de Molslaan 43 is bereikbaar via (015) 213 41 34 of neem even een kijkje op de website www.roepman.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>