Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Luca Warmer

vaste rubrieken

Luca (26) is zangeres. Met het tonen van haar kwetsbaarheid, hoopt zij dat anderen zich ook meer durven open te stellen.

Waarom wilde je hier op de foto?
“Een jaar geleden was hier bij Art Centre Delft het laatste afscheid van mijn vader, maar tegelijkertijd is dit een plek die mij inspireert en ook tot rust brengt. Stilte is de basis voor veel van mijn nieuwe liedjes."

Wat voor muziek maak jij?
"Samen met de Braziliaanse gitarist Paulinho Paes speel ik soulvolle jazzliedjes, gezongen vanuit het hart en gecombineerd met krachtige gedichten die kwetsbaarheid tonen. Ik bespreek de dood, het leven, de moeilijke momenten, maar ook het feit dat overal altijd wel iets moois uit te halen valt. Daarnaast doe ik veel aan improvisatie. Het geeft mij veel vrijheid."

Waar gaan jouw liedjes over?
"Over iedereen. De meest kwetsbare gevoelens zijn eigenlijk de meest universele. Die probeer ik op mijn manier te vertolken."

Wat is jouw inspiratiebron?
"De mensen om me heen. Mensen die ik ken, mensen die ik niet ken en verhalen die ik hoor."

Hoe lang zing je al?
"Sinds ik de liedjes op mijn saxofoon makkelijker vond om te zingen! Ik speel sax vanaf mijn tiende, maar met zingen kon ik mijn ziel meer laten spreken dus koos ik daarvoor."

Waarom voel jij je zo thuis op het podium?
"Omdat ik op het podium vrijheid ervaar. Optreden is voor mij thuiskomen en volledig mezelf kunnen zijn."

Waarom deel je jouw muziek graag met mensen?
"Ik hoop mensen te verwonderen, te raken, mee te nemen in mijn verhaal. Door mijn kwetsbaarheid te tonen, hoop ik dat anderen ook helemaal zichzelf kunnen zijn. Ik denk dat we met mijn muziek misschien de wereld, onszelf en elkaar een stukje beter gaan begrijpen."

Welke optredens zijn jou het meest bijgebleven?
"Voornamelijk de intieme concerten waar ruimte is voor conversatie met het publiek. Maar ik moet zeggen, het bevrijdingsfestival in Den Haag en Tomorrowland staan me ook nog goed bij. En mijn optreden in New Orleans. Daar gaat dat zonder microfoon, dus je moet echt alles geven op de ouderwetse gospelmanier."

Waar droom jij nog van?
"Het mooiste zou zijn om op festivals te staan waar mensen echt voor jouw muziek komen. Maar in vrijheid muziek kunnen blijven maken vind ik het belangrijkste."

Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik stimuleren dat iedereen klank geeft aan de eigen binnenwereld. Het klinkt heel naïef, maar ik denk dat als iedereen zou zingen er een stuk minder problemen op de wereld zouden zijn. Als we allemaal opstaan met een goede gospel, ga je niet altijd met een blues naar bed!"