Anja Buurman (54), in haar hand haar gedichtenbundel 'Je bent er nog'.
Anja Buurman (54), in haar hand haar gedichtenbundel 'Je bent er nog'.

Hemd van het Lijf: Anja Buurman (54)

vaste rubrieken

In 2013 kreeg Anja borstkanker. Dit heeft haar geïnspireerd om te schrijven. Zo is haar gedichtenbundel 'Je bent er nog' tot stand gekomen.

Waarom wilde je hier op de foto?
“Nou de Inloop is voor mensen met kanker, het is de afgelopen jaren een soort tweede huiskamer voor me geweest. Ik kom daar graag omdat ik daar lotgenoten tegenkom.”

Hoelang schrijf je al gedichten?
“Ik schreef als kind al gedichten, maar eigenlijk ben ik er weer mee begonnen in 2013 toen ik borstkanker kreeg. Het heeft te maken met de gevoelens die ik moest verwerken. In 2017 kreeg ik te horen dat ik ook uitzaaiing had en toen ben ik ook weer verder gaan schrijven. Dat helpt me bij de verwerking”

Wilde je altijd al gedichtenbundels uitgeven?
“Van jongs af aan wilde ik altijd al een keer een boek schrijven, maar ik had nooit gedacht dat mijn eerste boek een gedichtenbundel zou zijn.”

Hoe is de bundel ontvangen door het publiek?
“Tot nu toe heel goed. Ik heb er al veertig verkocht. Ik heb heel veel leuke reacties gekregen van mensen, vooral enthousiaste reacties. Vooral familie en kennissen lezen de bundel."

Waar haal jij je inspiratie vandaan om te schrijven?
“Uit dagelijkse dingen die ik mee maak. Als je hoort dat je niet meer zo lang te leven hebt dan komen soms ook herinneringen van vroeger naar boven. Daar haal ik ook inspiratie uit."

Wat doet het met je als je een gedicht af hebt?
“Als het een goed gedicht is dan merk je het eigenlijk meteen. Dan krijg je een warm gevoel als je het terug leest. Soms kunnen er ook tranen komen als het echt een moeilijk onderwerp is. Dat helpt me dan als het een gevoelig onderwerp is. Dan wordt het minder zwaar.”

Denk je dat het anderen kan helpen als ze je gedicht lezen?
“Eerst dacht ik van niet. Het gaat echt over mezelf, maar als ik ergens een gedicht voorlas dan merkte ik dat anderen er ook door geraakt werden. Mensen herkennen de situatie.”

Hoe ben je op het onderwerp van je gedichtenbundel gekomen?
“Ik had op een geven moment een heleboel gedichten en toen kwam ik tot de ontdekking dat er gemeenschappelijke thema’s waren."

Hoe diep gaan jouw gedichten?
“De gedichten gaan eigenlijk over gewone dingen, maar er zit een diepere laag onder die pas binnenkomt als je het leest. Sommige gedichten zijn vrij somber, maar andere juist ook heel optimistisch. Die gaan dan over het genieten van het moment en over de natuur. Het zijn geen moeilijke teksten. Als lezer weet je meteen waar het over gaat.”

Wat zou je doen als je de burgemeester was van Delft?
“Op dit moment zou ik een paar uur per dag gaan beeldbellen met ouderen en kwetsbare inwoners om ze een hart onder de riem te steken in deze tijd.”

!