Afbeelding

Hemd van het lijf: Bram Mouthaan en Kees Janssen

vaste rubrieken

Bram Mouthaan (68) en Kees Janssen (70) zijn al decennialang betrokken bij DSV Full Speed, waar zij momenteel een insectenhotel bouwen.

Waarom hier op de foto?
"Dit is de plek waar binnenkort het grootste insectenhotel van Nederland of zelfs heel Europa staat."

Wat is een insectenhotel?
"Een constructie van natuurlijke materialen die onderdak biedt aan insecten. Zo'n warme en beschutte plek blijkt geliefd onder beestjes."

Hoe is het idee ontstaan?
"Maatschappelijk verantwoord verenigen staat bij ons hoog in het vaandel. Wij houden ons daarom al jaren bezig met jong en oud. Nu zij aan hun trekken zijn gekomen, willen wij ons richten op de natuur. Zo zijn de insecten in beeld gekomen."

Waarom vinden jullie die focus op de natuur belangrijk?
"We kunnen onze ogen sluiten voor de problematiek, maar we hebben de natuur hard nodig. De afgelopen jaren treedt er een grote sterfte op onder insectensoorten. Bijen en andere insecten zijn onmisbaar voor de voedselketen. Zonder ze raakt de bestuiving van planten, landbouwgewassen en fruitbomen ernstig verstoord. We moeten insecten dus een beetje helpen."

Hoe gaat het insectenhotel eruitzien?
"Het hotel krijgt een omvang van zo'n negentig vierkante meter, waarin duizend insectenkamers worden geplaatst. De ruimte eromheen bezaaien en beplanten we om de insecten aan te trekken."

Waarom zo groot?
"Als we dan toch bezig zijn, waarom dan niet meteen streven naar een plekje in het Guinness Book of Records!"

Hoe financieren jullie dit project?
"De bouw van de eerste 45 vierkante meter is mogelijk dankzij een forse bijdrage van Full Speed zelf, met daarbij subsidiebijdrages van fondsen. Daarnaast zijn insectenkamers die door scholen, particulieren of bedrijven worden geschonken van groot belang om het overige deel te vullen. Zowel gekochte als zelfgemaakte kamers krijgen een mooi plekje."

Hoe staat het er momenteel voor?
"Het gebied is afgegraven en we gaan komende week beginnen met de bouw. In het voorjaar moet de eerste 45 vierkante meter klaar zijn, zodat de insecten hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe huisje."

Wat is uiteindelijk jullie doel?
"Uiteraard dat de insecten bij ons overwinteren, zodat zij overleven. Daarnaast willen wij een stukje bewustwording creëren onder onze leden en bezoekers, door te tonen hoe belangrijk het is om aandacht aan insecten te besteden."

Als wij burgemeesters van Delft waren, dan...
"...zouden wij de sportverenigingen in Kerkpolder meer duidelijkheid geven over de toekomstvisie die de gemeente heeft voor het gebied. Veel is nog onduidelijk voor ons, wat vooruitdenken lastig maakt."