<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Marjolein Kenselaar

  vaste rubrieken

Marjolein Kenselaar is 'beroepsvrijwilliger'. Ze wordt blij van activiteiten waarbij mensen elkaar ontmoeten en verbindingen aangaan.

-Waarom wilde je op deze plek gekiekt worden?
"Molen de Roos kent iedere Delftenaar wel van buiten, maar hier binnen in de molenaarshut hoor je de molenverhalen, ontmoeten molenvrijwilligers en DOEL-medewerkers elkaar bij de koffie, hier bespreken we vragen, maken praktische afspraken, ontstaan nieuwe ideeën. Je proeft er de passie! Vier jaar geleden begonnen we hier met een paar mensen aan de keukentafel. Nu is er een team van bijna 30 vrijwilligers: Molenaars, gidsen en mensen die ondersteunen bij speciale activiteiten en evenementen op de molen. Toch zijn we nog steeds op zoek naar verse aanwas. Voor het organiseren van projecten als een tweede koppel stenen om mee te malen, de kijk-doe-beleefzolder, een molentuin en voor communicatie."

-Wat is jouw taakomschrijving?
"Ik ben contactpersoon voor de vrijwilligers en coördineer de evenementen bij de molen, waar altijd veel mensen op af komen, zoals: Nationale Molendagen, Koren op de Molen, Open Monumentendagen en Midwintermalen. Dit jaar loopt de wandelroute van het Madonnari-festival voor de molen langs, met twee mooie Piete rde Hoogh-krijttekeningen voor de deur. Door die werkzaamheden kom je ook in contact met een boeiend, elkaar versterkend netwerk in Delft via het Erfgoedpodium, Club Delft of de Delftse Beursvloer."

-Wat is er zo leuk aan de molen?
"Het is een monument dat enorm tot de verbeelding spreekt. Geen museum, maar een werkende molen, waar je met je neus op kunt staan om te zien hoe graan wordt gemalen, precies zoals dat 300 jaar geleden in de Gouden Eeuw ook al gebeurde. Bezoekers zijn vaak verrast dat ze er zo binnen mogen lopen, ze kijken met open mond naar de immense wieken, het ingenieuze maalwerk of genieten van het uitzicht op de stelling, kinderen mogen er zelf malen met de handsteen. Geschiedenis, ambacht, duurzaamheid, cultuur en techniek komt hier allemaal tezamen."

-Heb je nog andere 'vrijwillige functies' op je CV staan?
"Ik heb jarenlang meegewerkt bij de Vakantiebank, ben actief in de Rooms-Katholieke kerkgemeenschap en doe graag mee aan verbindende activiteiten in de straat, in de wijk Hof van Delft, dingen zoals een spellenmiddag of walking dinner."

-Als ik burgemeester van Delft was, dan zou ik....dat net zo aandachtig willen doen als onze huidige burgemeester. Ik zou mensen enthousiasmeren zich in te zetten voor elkaar. Dat kan al heel eenvoudig, bijvoorbeeld oud papier voor de buren buiten zetten. Je wordt er zelf meestal ook blij van. Ik zou zorgen voor toegankelijke welkome plekken waar rust en ruimte is om op verhaal te komen. En ook de menselijke maat bewaken met betrekking tot toerisme. De balans in de gaten houden en de vriendelijke kleinschaligheid van onze stad waarborgen. Juist dat maakt Delft tot een plek waar je graag woont, werkt en samenleeft'.


Virusvrij. www.avast.com


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>