Logo delftopzondag.nl
Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Lisa Dreesens

  vaste rubrieken

TU-student en topzwemster Lisa Dreesens (27) probeert binnen het tijdsvak 29 augustus tot 5 september het Kanaal over te zwemmen.

-Waarom hier bij het strand van de Delftse Hout op de foto?
"Omdat ik daar menig uurtje trainingsarbeid zwemmen heb liggen, als voorbereiding op de 'helletocht' van 45 tot 50 kilometer."

-Heb je al eerder minimaal zo'n afstand gezwommen?
"Nee. Het afgelopen jaar heb ik wel een marathon gezwommen in Duitsland. Dat was in een rivier, met de stroom mee. Daar deed ik 5 uur en 40 minuten over. Dat is bijna niet te vergelijken met Dover. Daar moet het weer en de stroming mee zitten, wil ik een acceptabele tijd klokken. Wind tegen of een onrustige zee betekent dat je veel kilometers extra maakt."

-Ben je er fysiek en mentaal helemaal klaar voor?
"Om de zwaarte van de tocht te duiden: 75% van de deelnemers haalt de overkant niet. Ik train zo'n 50 tot 70 kilometer per week en heb inmiddels dus meer dan 1000 trainingskilometers gemaakt, geoefend met in het donker zwemmen en de verplichte 6-uurs test gehaald. Fysiek ben ik er dus klaar voor, maar er spelen ook andere dingen naast conditie en fitheid. Het Kanaal is de drukst bevaarde zeeroute ter wereld, zo'n 500 vaartuigen per dag passeren daar heen en weer. Sommige van die boten, olietankers en cruiseschepen, kunnen wel 300 meter lang zijn. Als je daar te dicht bij komt, overleef je het niet. Ik heb wel een boot naast me die navigeert en de route aanpast waar nodig, maar mentaal doet dat natuurlijk wel wat met je. Daarnaast, ik denk er tussen de acht en tien uur over te doen, liggen verdrinking, fysieke uitputting en onderkoeling altijd op de loer. Het Kanaal moet worden gezwommen onder wedstrijdcondities, dus zonder wetsuit. Ook ben ik geen fan van kwallen, als die je steken..."

-Bij welke wedstrijden wist je medailles te scoren?
"In 2016 werd ik overall 1e tijdens het NK marathon zwemmen op het IJsselmeer, een afstand van 22 kilometer, van Friesland naar Noord-Holland. In 2017 was ik daar 2e en 4e overall. In 2018 was ik 1e bij de dames en 2e overall. Afgelopen weekend pakt ik zilver bij het NK open water over 10 kilometer. Dit weekend staat het NK marathon zwemmen weer op de agenda. De week erna vertrek ik richting Dover."

-Zijn er veel kosten gemoeid met deze zwempoging?
"Als student is het financieel niet op te brengen. Ik heb een sponsor weten te strikken: Simply the Bes, blauwe bessentelers. Zij hebben beweging en gezondheid hoog in het vaandel staan. Mede door hen kan ik mijn droom waarmaken."

-Als ik burgemeester zou zijn van Delft, zou ik...
"In ieder geval een groot zwembad laten bouwen, dat missen we hier echt. En ik zou er alles doen om de blauwalg definitief uit De Delftse Hout te verbannen. Dat gebed mag wel eens een einde krijgen."
Volg Lisa's verrichtingen via:
lisazwemthetkanaal.wordpress.com

Meer berichten