<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Herman Smithuis

  vaste rubrieken

Herman Smithuis (80) was gemeenteraadslid. Naast de wekelijkse vakantie aan de Kaagse Plassen werkt hij een bucketlist af.

1. Waarom hier op de foto?
"Dit is voor het huis van mijn schoonzoon. Ik ga met hem, Haico, en zijn zoon Jeffrey eind augustus de Route 66 rijden. Op de motor door minimaal vier Amerikaanse staten en we brengen ook nog een bezoekje aan Las Vegas. Daar proberen we de kosten van deze reis terug te winnen, hahaha."

2. Voor welke partij was u gemeenteraadslid en in welke periode?
"Voor Stadsbelangen Delft. Ik was in de periode 1990-1998 gemeenteraadslid. Daarna zou ik naar Spanje emigreren, maar daar kwam iets tussen. Ja, toen had ik al afscheid genomen, dus..."

3. U heeft helaas veel moeten verduren op gezondheidsgebied. Hoe staat het er nu mee?
"Na de laatste ingreep in april van dit jaar ben ik gezond verklaard, maar 'schoon' is nog even afwachten. Helaas dook kanker bij mij in allerlei gedaanten op. Ik heb vier keer darmkanker gehad, twee keer leverkanker, een keer longkanker, een keer blaaskanker en een keer prostaatkanker. Zelfs de doktoren staan versteld als ze mijn medische achtergrond onder ogen krijgen. Ik speel mee met alle loterijen en dan win ik niks, maar qua gezondheid was het wel bijna altijd 'prijs', helaas..."

4. Heeft u ooit zwaar in de put gezeten door al die lichamelijke tegenslag?
"Ja, die berichten te horen krijgen blijft niet leuk, maar ik heb nooit echt in de put gezeten. Na de vervelende mededeling stond ik telkens voor de keus: 'Welke kant gaan we op?' Je moet zelf het initiatief nemen en er voor gaan. Ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten, ik was altijd al ondernemend en avontuurlijk ingesteld. Er zijn nog zoveel dingen te doen en te zien, dus ik pak mezelf elke keer weer op. Waarschijnlijk heb ik al deze fysieke stormen kunnen doorstaan omdat ik al op vroege leeftijd in de sportschool te vinden was en daardoor een goede conditie heb opgebouwd. De laatste 15 jaar zit ik bij Jan Koster, bij SportsArt Fitness doe ik drie keer in de week aan spinning en rommel wat met gewichten."

5. Wat staat er zoal op de bucketlist?
"Ik zou dit jaar de Alpe d'Huzes doen, ook met Haico. Maar door de laatste ingreep aan mijn lever, ging dat niet door. Die afspraak is verzet naar volgend jaar. Vorig jaar hebben we de Mont Ventoux beklommen, een hellerit van maar liefst 26 kilometer. Dit jaar dus Route 66, daar kijk ik erg naar uit. Ik ga hem rijden op een gehuurde Harley Davidson. Ik had voor het laatst motor gereden toen ik twintig was, dus ik moest wel even een paar lesjes nemen om het trucje weer onder de knie te krijgen. We beginnen de tocht in Albuquerque, New Mexico."

6. Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
"De hoge kosten van parkeren aanpakken en daarmee de toegankelijkheid van de binnenstad vergroten."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>