Foto:

Wijnand Koreneef

  vaste rubrieken

Wijnand Koreneef, 89 jaar en al 59 jaar vrijwilliger bij de Delftse Avondvierdaagse.

Waarom wil je hier op de foto?
Ik ben trots op de prijzen die ik heb gehaald met lopen, zowel met de avondvierdaagse als de vierdaagse van Nijmegen. Dit jaar doe ik voor de 59ste keer mee als vrijwilliger bij de avondvierdaagse; ik ben nu 89 jaar.

Wat is het leuke van de avondvierdaagse?
Het contact met mensen. Je komt toch met enige regelmaat bekenden tegen. Ook vragen mensen soms voor de hoeveelste keer ik meedoe en slaan dan achterover van verbazing!

Wat is jouw functie bij de avondvierdaagse?
Ik sta samen met Lou Meester, ook een tachtiger, op een controlepunt en daar knippen we de kaarten van iedereen die voorbij komt voor de tien kilometer.

Hoe lang doe je dit al?
Ik ben in 1960 begonnen en hoop volgend jaar de 60 jaar te kunnen volmaken; altijd leuk voor een beetje extra aandacht hoop ik. Als je ouder wordt is gezondheid natuurlijk wel een punt; ik loop een stuk moeilijker dan vroeger en ook mijn ogen zijn niet meer wat ze waren. Op 21 juni, de laatste dag van de avondvierdaagse, word ik negentig..

Lopen er ook familieleden en/of kennissen van je mee?
Geen familie, met de vierdaagse van Nijmegen wel. Ik kom hier in Delft wel heel veel mensen tegen die mij wel kennen, ik doe het tenslotte al een paar jaartjes…

Wat is je leukste herinnering aan de avondvierdaagse?
Tja, je maakt zo veel leuke dingen mee. Het leukste is eigenlijk als iemand me op m'n schouders tikt en zegt 'ben jij d'r ook weer?!', die gezelligheid en saamhorigheid, da's goud waard! Bij de kinderboerderij heb ik wel 's mijn verhalen verteld over het lopen, kreeg ik aan het eind een denderend applaus; erg leuk!

Wat is de bloemenhulde?
Vrijdag, bij de binnenkomst op de Markt staan er allemaal familieleden en bekenden van de lopers. Daar worden altijd veel bloemen uitgedeeld aan de deelnemers. En uiteraard is er muziek van een paar goeie muziekgroepen.

Doe je volgend jaar ook weer mee?
Zeker; ik doe mee zolang het kan. Ik doe het met veel plezier! En natuurlijk een jubileumjaar, 60 jaar, da's niet niks!

Woon je graag in het Westerkwartier?
Ik woon er, met veel plezier, al mijn hele leven. Ben geboren in de Nieuwe Schoolstraat en altijd in de wijk gebleven. Het is een fijne wijk met veel gewone burgers, geen hoge komaf. Ik heb hier ook op school gezeten, op de oude van der Madeschool aan het Madelaantje. Op mijn zeventiende ging ik al werken, bij machinefabriek Reineveld, kreeg ik een loon van 10 gulden en 24 cent. In 1960 ben ik verhuisd naar de Frank van Borselenstraat en daar woon ik nog steeds met veel plezier.

Als ik burgemeester van Delft zou zijn dan…
zou ik zorgen dat de gemeenteraad in orde zou blijven, voorkomen dat mensen voor zichzelf gaan beginnen, zorgen voor een goede samenwerking.

Meer berichten