Logo delftopzondag.nl
Mensen worstelen er soms jaren mee voor ze hier de drempel over durven stappen. Dat is jammer.
Mensen worstelen er soms jaren mee voor ze hier de drempel over durven stappen. Dat is jammer. (Foto: )

"Met mijn pruik voelde ik mij toch gewoon mezelf"

  vaste rubrieken

Nannette Mienis en haar team maken pruiken en haarstukjes voor vrouwen die, door ziekte of anderszins, haarproblemen hebben.

1. Waarom wil je hier op de foto?
Dit huis aan Spoorsingel 60 is al vier generaties ons familiehuis. Ik ben hier geboren en getogen. En natuurlijk is dit ook ons atelier waar wij pruiken maken voor vrouwen met haarproblemen. Door ziekte of om andere redenen. Het is een veilige, warme en huiselijke plek waar wij vrouwen kunnen ontvangen en kunnen helpen.

2. Draag je zelf ook een pruik?
Nu niet meer, maar ik heb twee keer door ziekte een periode gehad waarin ik een pruik nodig had. Ik ben dus ervaringsdeskundige en weet wat haarverlies met vrouwen doet.

3. Is dat dan zo erg?
Iedere vrouw die er mee te maken krijgt, ongeacht leeftijd, zegt hetzelfde. Het is verschrikkelijk. Het tast je zelfbeeld aan. Dat is al naar genoeg, maar het stigma dat er op rust maakt het nog erger. Mensen worstelen er soms jaren mee voor ze hier de drempel over durven stappen.

4. Waar worstelen ze dan mee?
Toen ik er één moest vond ik de meeste pruiken truttig, ouderwets en gewoon lelijk. En het voelt ook een beetje stiekem. Mensen zijn als de dood dat anderen zien dat ze een pruik dragen. Inmiddels zijn we jaren verder en durf ik te zeggen: een goede pruik zie je niet. Maar het wordt nooit je eigen haar. Als je je maar jezelf voelt!

5. Wat maakt een pruik dan goed?
Het belangrijkste is dat de pruik past bij wie jij bent en bij je situatie. We kijken dus goed naar wat voor type je bent. Ook zijn de juiste maat, de goede kleur, en glans belangrijk.

6. Het is dus echt maatwerk...
Jazeker. Tegenwoordig hebben we al veel kant en klare haarwerken die heel goed zijn. Dat scheelt bijvoorbeeld in hoe snel we iets kunnen leveren. Maar hoe dan ook geven we er altijd een persoonlijke touch aan. We zoeken door tot we jou gevonden hebben.

7. Is het altijd een hele pruik?
Nee hoor. Het kunnen ook haarstukken zijn. We werken hier met z'n vieren. Angelique en ik doen vooral hele pruiken, Anita en Leonie doen de haarstukjes. Dat is echt een heel ander vak.

8. Waar wordt het van gemaakt?
Dat verschilt. Het kan echt haar zijn, of van vezels, die niet van echt te onderscheiden zijn. Dat wordt allemaal op een doorzichtig netje gezet waardoor het net je eigen huid lijkt.

9. Hoe reageren mensen?
Vaak horen we: dit had ik véél eerder moeten doen. Geruststelling is één van de belangrijkste dingen in dit vak. Mensen denken vaak dat ze de enige zijn. Maar 1 op de 20 vrouwen heeft haaraanvulling nodig. En ze krijgen nieuw zelfvertrouwen.

10. Wat wil je vrouwen in Delft meegeven?
Wacht niet te lang als je haarproblemen hebt. Echt, er is een oplossing. Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Meer berichten