Afbeelding
Foto: MartinGroenTeksten

Karin Molenaar en Saskia Eijgelsheim

vaste rubrieken

Karin Molenaar en Saskia Eijgelsheim zijn op 14 februari 2014 gestart met Kledingbank De Buurvrouw Delft en bestaan dus 5 jaar.

1. Waarom hier op de foto?
Dit gebouw van kledingbank De Buurvrouw is ons kindje. Voor klanten is het prettiger om te vertellen dat ze de kleding van de buurvrouw hebben gekregen in plaats van de kledingbank. Mensen schamen zich. Ook zijn we buurvrouwen. Daarom vonden we de naam wel toepasselijk.

2. Waarom hebben jullie destijds de kledingbank opgericht?
We zaten allebei in de bijstand en merkten hoe moeilijk het was om rond te komen. Kleding laat je dan als eerste schieten. We wilden iets betekenen en zijn daarom de kledingbank begonnen.

3. Wat drijft jullie?
We zien dat het keihard nodig is. Elk jaar stijgt het aantal inschrijvingen. Er is veel armoede onder verschillende lagen van de bevolking. Om mensen hier blij de deur uit te zien gaan, geeft veel voldoening.

4. Wat is jullie doel?
Dat we ervoor zorgen dat mensen met een minimaal inkomen in Delft en omgeving kunnen profiteren van de welvaart van andere mensen.

5. Hoe doen jullie dat?
Dat doen we door kleding en textiel in te zamelen en weer te verdelen onder de mensen die het nodig hebben.

6. Wie worden door jullie geholpen?
We helpen jaarlijkse ongeveer 450 gezinnen, dus zo'n 1000 mensen per jaar. die onder het bestaansminimum leven. De gezinnen komen uit Delft en omgeving.

7. Waar moeten klanten aan voldoen?
Aantonen dat ze op of onder het bestaansminimum leven.

8. Hoe komen jullie aan kleding en textiel?
Dat komt allemaal van mensen die thuis de kast opruimen. Die zijn we erg dankbaar. Ons verzoek is ook om kleding niet in de grote bakken op straat te gooien, maar hier te brengen. Ook krijgen we kleding van een aantal winkels, dus soms hebben we ook nieuwe spullen. We zijn vooral op zoek naar kinderkleding, schoenen en herenkleding.

9. Op welke manier kan De Buurvrouw blijven bestaan?
We zijn een zelfstandige stichting. We draaien op vrijwilligers, die allemaal keihard werken. We worden ook door de gemeente erkend en ontvangen subsidie. Daarnaast ontvangen we giften. Daarvoor zijn we alle donateurs enorm dankbaar.

10. Als we burgemeester van Delft zouden zijn dan……zouden we zorgen voor een structurele subsidie, zodat we ook de komende jaren kunnen voorzien in de behoefte van vele inwoners. Maar uit de grond van ons hart vinden we dat we nog nooit zo'n goede burgemeester hebben gehad. Ze doet veel tegen armoede en is echt begaan met de Delftenaren. Ze heeft ook onze winkel geopend.