<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Hemd van het Lijf: Cher Mattijssen

  vaste rubrieken

Grote kans dat je in de Delftse Hout over de brug bent gelopen met het kunstwerk van Cher Mattijssen, dat alweer tien jaar te bewonderen is.

1. Waarom hier op de foto?
Op de brug bij Knus in de Delftse Hout vind je mijn kunstwerk, 'Van hier naar daar'. Dit was mijn eerste grote kunstopdracht in de buitenruimte.

2. Hoe ben je aan die opdracht gekomen?
Precies tien jaar geleden won ik de publieks- én de juryprijs voor een opdracht van de gemeente: Kunst in de openbare ruimte. Mijn werk heeft sindsdien een enorme vlucht genomen, nationaal en internationaal.

3. Wat maak je nog meer?
Normaal gesproken werk ik met brons en maak ik figuratieve beelden in opdrachten. Vaak voor particulieren, bijvoorbeeld hun (klein)kinderen of tuinbeelden. Verder maak ik vrij werk voor galeries en voor kunstbeurzen en geef ik workshops.

4. Waarom brons?
Ik vind het een mooi materiaal. Het voordeel is ook dat het zelden kapot gaat. Als het valt, is eerder je vloer kapot dan je beeld. Ik vind het ook prettig dat het solide is.

5. Heb je een signatuur?
Mijn beelden zijn vrolijk en hebben emotie. Opdrachtgevers raken wel eens ontroerd door het eindresultaat. Er zit vaak ook verhaal achter, dat ik goed weet over te brengen. Qua techniek is mijn werk ambachtelijk, je ziet bij wijze van spreken mijn vingerafdrukken er nog in staan.

6. Hoe lang ben je bezig om een beeld te maken?
Dat is een onmogelijke vraag. Eigenlijk ben ik continu bezig, zodra ik een opdracht krijg, gaat het in mijn hoofd werken. Dus vanaf welk moment kan ik dan zeggen dat ik aan het werk ben?

7. Zijn opdrachtgevers wel eens ontevreden?
Nee, nooit. Ik werk namelijk eerst in was en ik laat het pas na akkoord gieten in brons. Als mensen twijfelen, maak ik twee verschillende ontwerpen, zodat ze kunnen kiezen.

8. Heb je nog andere typen kunst gemaakt?
Ja, ik heb o.a. in klei geboetseerd, ik heb geschilderd, decoratieve schildertechnieken gedaan. Van alles en nog wat, maar bij brons dacht ik, nu ga ik het echt doen en als kunstenaar verder. In 2006 exposeerde ik voor het eerst in een galerie.

9. Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben elke dag wel met mijn kunst bezig en dat voelt niet als werk. Er is zo weinig wat ik er niet leuk aan vind. Verder doe ik losse opdrachten, culturele projecten, zoals een workshop wildbreien, waarbij kinderen worden gekoppeld aan ouderen.

10. Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
Hoewel je als burgemeester weinig invloed hebt, zou ik dat wel proberen. Ik zou het liefst kleinschalige zorg- en onderwijsprojecten doen en dat betalen uit een wild plan als het Agathaplein. En in het nieuwe stadhuis ruimte reserveren waar lokale kunstenaars kunnen exposeren.

Silvija van Dalen

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u gestemd voor Europese Parlementsverkiezingen ?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>