<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Hemd van het Lijf: Eva van der Kooij

  vaste rubrieken

Binnenkort kan iedereen eten in het pop-uprestaurant voor en door vluchtelingen: Hartige Samaritaan. Eva is verantwoordelijk voor de organisatie.

1. Waarom wilde je hier op de foto?
Binnenkort opent in de Kelder van Museum Prinsenhof, Schoolstraat 11, het pop-uprestaurant Hartige Samaritaan, voor en door vluchtelingen.

2. Wat is jouw rol hierin?
Ik ben sinds vorig jaar september vrijwilliger bij Stichting Hartige Samaritaan en voorzitter van het managementteam van het pop-uprestaurant.

3. Hoe ben je hierin gerold?
Twee jaar geleden was er ook een pop-uprestaurant, waar ik een paar avonden heb geholpen in de bediening. Dat beviel heel goed. Omdat ik nog niet kan afstuderen, was dit het uitgelezen moment om me een paar maanden op vrijwilligerswerk te storten.

4. Wat is je bijgebleven van die ervaring twee jaar terug?
Ik vond het vrijwilligerswerk toen zó leuk, kreeg veel complimenten en ik zag hoe blij de vluchtelingen waren. Het was heel inspirerend. Iedereen zou het eens moeten proberen.

5. Wat waren je verwachtingen tijdens het organiseren?
Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, want ik had nog nooit zoiets gedaan. Ik wil er ook veel van leren: spreken voor groepen, verantwoordelijkheid hebben, omgaan met stress.

6. Wat is het doel van het restaurant?
We halen er niet alleen geld mee op voor de stichting, maar willen ook welwillendheid laten zien, van beide kanten. Het is echt een samenwerking tussen vluchtelingen en Delftenaren. Voor de vluchtelingen is het bovendien een goede manier om de Nederlandse taal te gebruiken en werkervaring op te doen.

7. Hoe komen jullie aan vrijwilligers voor het restaurant?
Veel komen uit het eigen netwerk, dus een groot aantal is student, maar als het restaurant open is iedereen welkom om zich aan te melden en vragen we ook vluchtelingen en statushouders, bijvoorbeeld uit het azc in Rijswijk. Zij zoeken naar mogelijkheden om te wortelen, om te integreren en helpen in het restaurant is een laagdrempelige manier. Het geeft ook zelfvertrouwen en plezier.

8. Wat kunnen bezoekers straks verwachten?
Er is een menu met gerechten uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Eritrea, maar ook gewoon frietjes en vegetarisch, waar je uit kunt kiezen. En we hebben een eigen blond speciaalbiertje gebrouwen.

9. Is reserveren al mogelijk?
Ja, via www.hartigesamaritaan.nl/reserveren kun je reserveren voor een plek tussen 17.30 uur en 19.30 uur of tussen 20.00 uur en 22.00 uur. Op sommige avonden zijn er ook evenementen.

10. Wat zou je doen als burgemeester?
Meer groen en meer plek voor fietsen creëren.

Silvija van Dalen

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>