<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: Sandra Kruze

Hemd van het Lijf: Mischa Kruze

  vaste rubrieken

De 16-jarige Mischa is een supertalent in kyokushin karate en hoopt straks in Japan uit te kunnen blinken op de karate grand prix.

1. Wanneer ben je begonnen met karate?
Ik heb eerst gekorfbald bij Fortuna en na vier jaar heb ik een proefles kyokushin karate gedaan. Ik werd veel gepest op school en wilde zelfverzekerder worden. Uiteindelijk moest ik wel kiezen tussen de twee.

2. Wat voor type karate is kyokushin karate?
Het is de hardste vorm van karate. Het is full contact, dus je raakt elkaar vol. Je mag alleen niet naar het hoofd slaan, maar wel trappen.

3. Draag je bescherming?
Tot je achttiende draag je een helm, handschoenen en scheenbeschermers.

4. Hoe zie je het vechten zonder bescherming voor je?
Ik heb al twee volwassen partijen gevochten. Omdat ik zestien ben, had ik toen wel een helm op. Dan vecht je volgens de volwassen regels. Je mag dan bijvoorbeeld wel een knie naar het gezicht maken. Dat mag bij de jeugd niet. Ik zie er niet tegenop om straks zonder bescherming te vechten. Je moet gewoon je handen goed hoog houden. Het kan gebeuren dat je een trap tegen je hoofd krijgt, maar dat hoort bij de sport.

5. Hoe vaak train je?
Ik train nu vier keer per week, soms vijf . Daarvoor trainde ik zeven keer week. Ik ben begonnen met één keer per week en dat is steeds meer geworden toen ik mee ging doen met toernooien.

6. Aan welke toernooien heb je al meegedaan?
Ik doe het nu vijf jaar en ik ben drievoudig Nederlands kampioen, Zwitsers kampioen, Duits kampioen, Belgisch kampioen, tweede geworden bij de Europese kampioenschappen in Spanje en derde bij de Europese kampioenschappen in Duitsland. En nu ben ik geselecteerd om in maart naar Japan te mogen voor het karate grand prix.

7. Waarom wil je meedoen?
Het lijkt me supergaaf om naartoe te gaan, omdat Japan het land is waar karate vandaan komt. Mijn coach zou het ook leuk vinden als ik er naartoe zou gaan. Ik ben er nu ook voor aan het trainen.

8. Je zamelt geld in om de reis te bekostigen, hoe?
Onder meer via een open dag op Sportsclub Sushiho in Bergschenhoek met kraampjes, volgende week zaterdag is daar een bingo en we staan straks op de rommelmarkt in Berkel waarvoor we spullen inzamelen. En via een speciale website.

9. Is er iets wat je aan jezelf wilt verbeteren?
Harder en beter worden, de roll kick beter maken en wereldkampioen worden.

10. Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
Fietsen door het centrum van Delft afschaffen!

Wil je Mischa steunen? Dat kan via sponsormeter.com/MischagoestoTokyo

Silvija van Dalen

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>