Afbeelding

Hemd van het Lijf: Bert van den Braak

vaste rubrieken

Sinds 1 december is Bert van den Braak deeltijd-hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel aan de Universiteit Maastricht.

1. Waarom hier op de foto?
Ik vind dit een heel schilderachtig plekje. Het is ook een mooie toegang tot de markt en een van de leukste plekjes van Delft.

2. Wat houdt je benoeming tot hoogleraar in?
Ik ga aan de Universiteit Maastricht colleges geven aan masterstudenten over parlementaire geschiedenis, vanaf 1815 tot nu, en in het verlengde hiervan, het parlementaire stelsel.

3. Wat maakt dat zo interessant?
Sinds de middelbare school had ik er al grote belangstelling voor. Als er wetten tot stand komen, is het ook goed om te weten wat er in het parlement is gebeurd. Dat heeft weer betekenis voor hoe wetten worden uitgelegd en hoe de rechter ze bijvoorbeeld interpreteert.

4. Wat doe je naast het werk als hoogleraar?
Na mijn studie ben ik bij het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) gaan werken. We leggen dataverzamelingen aan om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Bijvoorbeeld als er een motie is aangenomen, houden wij allemaal bij wat er daarna mee is gebeurd.

5. Hoe is de universiteit bij jou terecht gekomen?
Vorig jaar heb ik een dik boek geschreven over de parlementaire geschiedenis van 1946-2016, dat was het tweede deel. Het eerste deel heeft Joop van den Berg geschreven. Hij was ook hoogleraar in Maastricht. De afronding van het boek was misschien wel een reden, als bekroning, om mij hem te laten opvolgen.

6. Schrijf je nog meer?
Samen met Joop heb ik een tweewekelijkse column op parlement.com. Dat gaat over alles, veel over het nationaal bestuur, maar soms ook het Europees bestuur.

7. Bespreek je ook de toekomst?
Nee, ik ben niet zo’n toekomstvoorspeller. Maar ik heb wel bijvoorbeeld een terugblik geschreven, een vergelijking met de samenleving van vijftig jaar geleden. Per saldo zijn we enorm vooruitgegaan: kwaliteit van wonen, het wegennet en allerlei voorzieningen. Natuurlijk zijn er ook problemen die nog moeten worden opgelost.

8. Hou je je in je vrije tijd ook bezig met politiek?
Nee, vroeger wel, maar ik zing veel. Ik zit bij twee koren in Delft: Cantarella en het Nieuw Kamerkoor Delft.

9. Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
Er is heel veel bezuinigd in de culturele sector in Delft. Ik zou als burgemeester bevorderen dat dit wordt teruggedraaid en dat er weer wat meer geld vrijkomt voor allerlei vormen van cultuur, zeker ook voor muzikale activiteiten en muzikale vorming.

10. Waarom muzikale vorming?
Zingen is heel erg gezond en leuk! Je maakt ook allerlei stofjes aan, waardoor je je prettig voelt en ontspant. En het kan van alles zijn; klassiek, pop, smartlappen. Ook het samen tot iets komen, is heel leuk.