<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Margreet Verweij

  vaste rubrieken

Zondagavond 16 december is Margreet Verweij te gast in het EO-programma Ik mis je om te praten over het verlies van haar moeder, Agaath Verweij.

1. Waarom wil je hier op de foto?
Mijn moeder is 14 april overleden en zij is hier begraven. Het is een familiegraf, mijn vader en zusje liggen er ook begraven.

2. Waarom heb je paardenbloemen vast?
Mijn zusje heeft destijds een tijd in het ziekenhuis gelegen. Door het raam zag ze een veldje en toen huilde ze om paardenbloemen, omdat sommige mensen die niet mooi zouden vinden. Sindsdien staan die bloemen symbool voor mijn zusje.

3. Hoe herinner je je moeder?
Mijn moeder heeft heel wat meegemaakt. Mijn zusje was vijftien, ik was tien, toen ze kanker kreeg waaraan ze is overleden en mijn vader is zeven jaar later verongelukt. Mijn moeder was iemand die sterk was en doorging.

4. Hoe kijk je terug op vroeger?
Als ik terugkijk op mijn jeugd; het overlijden van mijn zusje heeft een hoop impact op me gehad. Ik zat toen op de school met de bijbel en mijn opa wilde haar vertellen dat ze doodging omdat ze gezondigd had. Zij was hartstikke lief, dus ik dacht, als zij het al niet redt, ga ik het helemaal niet redden. Ik was daar heel bang van geworden.

5. Hoe ervoer je de periode voor het overlijden van je moeder?
Eigenlijk pas in het laatste jaar voor haar dood zag ik een andere kant van haar, toen kwamen al die dingen boven waar ze eerst niet over praatte.

6. Had je nog veel vragen?
Ik heb veel kunnen uitspreken met mijn moeder. Ik heb ook een map gevonden, waarin ze van alles bewaarde, wat voor mij tastbaar maakt wat het allemaal voor haar heeft betekend en hoe ze het beleefd heeft. Die map is dan echt een cadeautje.

7. Hoe was de periode na haar dood voor jou?
Ik heb bij Humanitas een rouwgroep gedaan en het was zo fijn dat mensen de verhalen herkennen. Ik heb bijvoorbeeld heel vaak gehad dat ik op de fiets stapte en ineens op de plaats van bestemming was. In die periode van rouw ben je echt even helemaal de kluts kwijt.

8. Wat is 'Ik mis je'?
In het programma bezoeken de presentatoren verschillende kerkhoven om een bakkie troost te brengen. Daar praten ze met nabestaanden. Ik vind het mooi dat dit soort programma’s bestaan, waarin rouw wordt besproken. Dat heb ik vroeger wel gemist. Toen mijn zusje overleed, werd op school gezegd: praat er maar niet over. Ik werd echt genegeerd. Dan voel je je dubbel alleen.

9. Hoe zijn ze bij jou gekomen?
Dat is een goeie! Ik ben eigenlijk vergeten dat ik mezelf heb opgegeven. Dat moet haast wel, want ik kreeg een mail dat ze een gesprek wilden.

10. Wat zou je doen als burgemeester?
Dan zou ik alle mensen meenemen de natuur in! En zorgen dat er genoeg kleine wildernissen zijn.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u gestemd voor Europese Parlementsverkiezingen ?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>