<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: Hanneke Mennens

Hemd van het Lijf: Jelle Rieff

  vaste rubrieken

Jelle Rieff kwalificeerde zich onlangs voor de landelijke selectiewedstrijden voor het NK 3km en het NK sprint.

1. Wat kun je vertellen over de foto?
Vorige week reed ik voor de tweede keer in mijn leven in Thialf. Dat is de beste baan van Nederland, daar kun je het snelst rijden. Toen we daar aankwamen voor een wedstrijd, waren er profschaatsers aan het rijden. Dat was echt cool. Ik ging me klaarmaken, inrijden en hield in de gaten wanneer ik aan de beurt was.

2. Was je nerveus?
Aan de start had ik wel zenuwen want ik moest een goede tijd rijden om me te kwalificeren. Gelukkig ging het heel goed. Ik heb een flink stuk van mijn PR gereden: 38.51s, bijna een seconde sneller. Ik had wel verwacht dat ik sneller zou rijden, maar niet zo snel. Ik was opeens de snelste junior B1 op de 500 meter, dus ik was heel blij!

3. Ben je nu gekwalificeerd?
Ja, voor de landelijke selectiewedstrijden voor het NK 3km en het NK Sprint en voor het Zuid-Hollands Kampioenschap. Ik denk dat ik wel één NK ga halen.

4. Wat is je favoriete afstand?
Kortere afstanden vind ik fijner, dat is minder zwaar. Bij lange afstanden moet je maar doorgaan, terwijl je benen verzuren. Daar doorheen gaan is niet echt fijn. Maar ik wil alles wel een keer proberen, ik wil een allround schaatser zijn: beetje sprint en lange afstand. Welke afstanden precies, zie ik nog wel.

5. Hoe ben je begonnen?
Vroeger maakte ik met m'n ouders en zusjes schaatstochten. Rond mijn elfde ben ik een keer gaan kijken op de Uithof. Die schaatsers die zo hard ging in de binnenbaan, vond ik supervet. Toen ben ik gaan schaatsen bij de Delftse Kunst IJsbaan Vereniging DKIJV op zaterdagavond bij het jeugdschaatsen. Binnen een half jaar zat ik in het snelste groepje en ging ik wedstrijden rijden.

6. En nu?
Sinds mei maak ik deel uit van de Opleidingsploeg van het RTC 'Healthy Team'. Dat is echt andere koek. Ik train nu elke dag; schaatsen, fietsen, kracht of conditie.

7. Wat is er zo leuk aan schaatsen?
Het geeft een kick om een hoge snelheid te bereiken, rond de 45 kilometer per uur, terwijl sommige mensen dat niet eens op de fiets halen. En ik krijg een kick van alle mensen die je aanmoedigen.

8. Wie zijn je voorbeelden?
Toen ik nog niet zo veel van schaatsen wist, Sven Kramer. Hij won heel veel. Tegenwoordig Patrick Roest, een allrounder, en Kjeld Nuis, hij is van de sprint. Zelf ben ik nu ook het beste in de kortere afstanden.

9. Wat is je droom?
De Olympische spelen halen. En dan een gouden medaille winnen.

10. Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
In Delft een schaatsbaan neerzetten, zo'n grote met dicht dak. Dan hoef je tenminste niet helemaal naar Thialf.

Silvija van Dalen

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>