<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Hemd van het Lijf: Peter de Kat

  vaste rubrieken

Peter de Kat, onderwijzer in hart en nieren, gaat met pensioen. Wie heeft er in Delft geen les van meester Peter gehad?

1. Waarom wil je hier aan de Ina Boudier-Bakkerstraat op de foto?
Op IKC de Eglantier geef ik nu zo'n tien jaar les. Als ik op 16 oktober 66 jaar word, ga ik hier met pensioen. Op 17 oktober is om 16.00 uur mijn afscheidsreceptie.

2. Hoe ben je op deze school terecht gekomen?
Het is mijn vijfde school in Delft. Zo om de tien jaar wisselen van school vond ik verfrissend. Inmiddels heb ik aan zo'n 1200 kinderen les gegeven. Gelukkig niet allemaal tegelijk….

3. Wat wilde je als kind vroeger worden?
Dat wist ik niet echt. Ik vond de vakanties in het onderwijs interessant. Maar als dat de motivatie was, vond de rector, dan kon ik beter de school verlaten. Ik geniet volop van de interactie met de kinderen. Want je moet wel kunnen communiceren. En dat vind ik het leukste dat er is.

4. Wat zijn de leuke kanten aan het lesgeven en wat de mindere?
Geen dag is hetzelfde. Ik vind de dynamiek inspirerend. Ook de ICT ontwikkelingen zijn mooi. Je vertelt een verhaal en op een SMARTbord laat je gelijk zien wat het is. De mindere kant vind ik dat het lesgeven in het onderwijs bijna geen primaire taak meer is.

5. Waar merk je dat aan?
Er zijn veel taken op school bijgekomen zoals de groeps- en zorgplannen, het onderhouden van de website, digitaal met ouders communiceren, anti-pest protocol opstellen en bijhouden en een lading administratie.

6. Wat zou je de Minister van Onderwijs adviseren?
Soms zitten er drie scholen met verschillende geloofsovertuigingen en dus met drie verschillende directeuren in een gebouw. Schaf de verzuiling af. Daarmee behaal je de grootste nuttige bezuiniging. Met die centen investeer je in bijvoorbeeld onderwijsassistenten.

7. Wat waarderen kinderen in jou als docent denk je?
Dat is moeilijk over jezelf te zeggen. Ik denk dat ik met humor in de klas ver kom en niemand boven een ander stel. Een kind kan bij mij zichzelf zijn.

8. Wat heb je allemaal gedaan naast het leraarschap?
Ik ben al zo'n 30 jaar aan korfbalclub DES verbonden, waar ik graag m'n handen uit de mouwen steek. Daarnaast film en monteer ik graag. Dan kan ik overigens wél uren stil zitten, als ik maar bezig ben.

9. Wat ga je nu doen?
Gewoon lekker bezig blijven met van alles. Ik ben als vrijwilliger verbonden aan de stichting School is cool. Kinderen die van groep acht naar het voortgezet onderwijs gaan, geven we met deze stichting een steuntje in de rug.

Als burgemeester van Delft…zou ik vooral heel trots zijn op de stad. Ik ben trots op de dynamiek in de stad met de studenten, de vele evenementen en de mooie Spoorzone.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>