<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto:

Hemd van het lijf: Henk de Witt

  vaste rubrieken

Henk de Witt is een groot liefhebber van de damsport. Dammen komt terug in zijn kunst en ook organiseert hij binnenkort een damevenement.

1.Waarom wilde je op de Beestenmarkt op de foto?
Ik vind het een schitterend plein met al die platanen, terrassen en entourage van gevels. Ik ben er dan ook vaak te vinden.

2.Wat is er zo leuk aan dammen?
Ik speel het al sinds ik vijf jaar oud ben, uitgezonderd mijn studententijd. Elke partij is anders en het is zowel strategisch als combinatief. Het is een spel met onuitputtelijke mogelijkheden.

3. Wat vind je dan van schaken?
Ik heb in mijn jeugd ook geschaakt, alleen ik moest op een gegeven moment kiezen. Het is namelijk nogal tijdrovend. Een partij duurt al gauw vier tot vijf uur. Het schaken ging heel goed, maar toen ik lid werd van een damclub werd ik door iedereen van het bord geveegd. Ik begreep er helemaal niets van! En dat triggerde mij. Het was meer een uitdaging.

4. Wat doe je nog meer met dammen naast het spelen?
Ik ben ook bezig geweest met damtoernooien organiseren om het dammen te promoten. Er komen weinig nieuwe leden en het vergrijst. Ook ben ik jaren bezig met het vernieuwen van het spel. Het spel eindigt namelijk vaak in remise. Dan krijg je dus een 1-1 uitslag. Dat maakt het niet heel spannend.

5. Hoe gaat het dan straks op het toernooi?
Er is een novum op het evenement, want op het toernooi behoort remise niet tot de mogelijkheden. Er komen een aantal grootmeesters dat met een experimentele telling zal spelen.
6. Wie doen er mee aan het toernooi?
Het evenement bestaat uit drie toernooien: een toernooi met tien buurtbewoners, een toernooi met twintig clubdammers en een toernooi met vier grootmeesters. Iedereen is welkom om te komen kijken op zaterdag 25 augustus op het Hartjesveld tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

7. Dan kunnen mensen ook naar de expositie?
Ja, dat is bij mij thuis naast het Hartjesveld, ook op zondag 26 augustus. Op de expositie laat ik mijn schilderijen zien. Het centrale thema is damkunst. Er zijn ook posters, kunstkaarten, damtafeltjes en damborden te zien.

8. Heb je vaker exposities?
Ik heb regelmatig geëxposeerd, maar tien jaar geleden ben ik ernstig ziek geworden en na een lang herstel ben ik sinds afgelopen jaar weer actiever. Toen ben ik begonnen met het maken van kunstzinnige damborden en het maken van damtafeltjes.

9. Hoe zou je je stijl beschrijven?
Surrealistisch, geïnspireerd op kunstenaars als Kandinsky en Picasso. Dat zijn ook mijn lievelingsschilders. Maar in het begin schilderde ik meer Mondriaan-achtig, met weinig kleur.

10. Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
Ik vind dat ze een hele goede indruk maakt. En ieder zijn vak. Ik heb daar niets aan toe te voegen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>