Afbeelding

Hemd van het Lijf: Gerard Tuk

vaste rubrieken

De Delftse Gerard Tuk dook in de boeken, oude tv-beelden en tijdschriften om een boek te schrijven over het Nederlands elftal in de jaren 1978 tot 1980.

1. Waarom wilde je hier bij DHC op de foto?
Hier heb ik de foto voor de omslag van mijn boek, 'Wegen na Rome', gemaakt, zo'n vijf jaar geleden al.

2. Waar gaat het boek over?
Het gaat over het Nederlands elftal. Het boek begint bij de finale van het WK in 1978 in Argentinië en volgt daarna de aanloop naar het EK van 1980. Het eerste hoofdstuk wijd ik volledig aan de laatste wedstrijd van het WK, waarin Nederland bijna wereldkampioen werd. Zoveel mensen herinneren zich nog het moment dat Rensenbrink tegen de paal schoot in de blessuretijd!

3. Waarom heb je specifiek voor deze periode gekozen?
Ik merkte dat er heel weinig over geschreven was. De jaren '70 waren de roemjaren van het Nederlands elftal en daar zijn erg veel boeken over, maar over het EK van 1980 is bijna niets te vinden, omdat Nederland het niet zo goed deed toen. Ook de periode na dat EK, de jaren '80, wordt vaak achterwege gelaten in boeken.

4. Waarom schreef je dit boek?
Ik wil het ware verhaal vertellen. Er zijn heel veel verhalen de rondte gegaan na het verliezen van het WK en over wat er precies mis ging tijdens het EK. Ik breng in mijn boek de feiten in kaart en check alles wat er ooit over geschreven is. Ik vind het leuk om me te verdiepen in hoe het echt is gegaan en om de puzzel op te lossen. Hoe goed of slecht was Nederland tijdens die wedstrijden nu echt?

5. En wat is de conclusie?
Die trek ik niet echt. Ik beschrijf de wedstrijden tot in detail en stel de feiten, maar laat het aan de lezer zelf over om te bepalen waar het verlies precies aan gelegen heeft.

6. Het klinkt als een hoop onderzoekswerk!
Dat was het ook. Ik heb er vijf jaar over gedaan. In die tijd heb ik zo'n vijftig boeken geraadpleegd, via internet oude nieuwsartikelen gelezen, Voetbal Internationals uit die tijd gelezen, en natuurlijk de wedstrijden zelf eindeloos vaak bekeken.

7. Wat viel je het meeste op tijdens het onderzoek?
Dat er heel veel dingen geschreven zijn die niet kloppen. Heel veel feiten worden verdraaid in kranten en boeken, en zelfs in biografieën van spelers die er zelf bij waren staan fouten!

8. Waarom heet het boek 'Wegen na Rome?'
Ik hou wel van een beetje cryptische titels. Je kan het 'wegen' als een werkwoord opvatten, als in 'de balans opmaken' na de finale van het EK in Rome.

9. Hoe komen de mensen aan je boek?
Het makkelijkst en snelst gaat dat via mijn website: www.wegennarome.nl. Het boek kost 19,80 euro.

10. Als ik burgemeester was van Delft dan... zou ik soortgelijke verbeteringen als de Spoorzone stimuleren. De buurt is er enorm van opgeknapt vind ik!