Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Wat fotograaf Willem de Bie en piloot René Bubberman de afgelopen jaren deden, was ook een natuurlijke gang van zaken voor de piloot die door de vader van Rob van Meerten op pad werd gestuurd: 'Zorg dat je in ieder geval de ontwikkelingen rond het spoor fotografeert'.

In 1925 leverde dat een fraaie tegenlicht opname op van het haventje bij het Bolwerk, de brug van en naar de Binnenwatersloot en de Houttuinen met schepen aan de kade. Een mooie, haast landelijke sfeer aan weerskanten van het water: bomen, een 'uitspanning' langs de kant (later bioscoop 'Delfia') en het kleine wijkje dat ingeklemd zat tussen de Houttuinen en het spoor. Met nog geen oversteek vanaf het station naar de Barbarasteeg. Prominent in beeld zijn links de gebouwen van het hoofdkantoor van de Technische Universiteit, waarvan de hoofdingang aan de Oude Delft zat.

Opmerkelijk is ook de doorgang van de Binnenwatersloot naar de Phoenixstraat: aan het water staan nog twee hoge huizenblokken met een soort werkplaats er voor. De rechter foto, gemaakt in juli van dit jaar, laat dezelfde locatie zien vanuit een andere hoek. En met een totaal veranderde inrichting. Het haventje is grotendeels verdwenen; wel is het water-doorgang richting Buitenwatersloot in tact gebleven. Onderin is de bebouwing te zien die in de plaats kwam voor het TH-complex, met onder andere de financieel adviseurs van De Bruyn en het IHE, het internationale instituut met veel kennis op het gebied van water.

De Phoenixstraat gaat in de nieuwe situatie moeiteloos over in de Coenderstraat, die een aansluiting heeft op de Westlandseweg. De afgelopen dagen konden automobilisten daar voor het eerst gebruik van maken. Langzaam maar heel zeker verdwijnt de voetafdruk die het spoorviaduct jarenlang heeft gemaakt. De treinen lekker ondergronds, veel ruimte voor fietsers en voetgangers, een parkeergarage in wording aan de Spoorsingel, het water dat weer terug is en hier en daar een beginnende boom. Paraderen langs het water kan weer. Ook veel nieuwe techniek zoals natuurlijk de treintunnel maar ook binnenkort bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. Wordt vervolgd. Meer Dubbel Delft zien? Kijk dan op de website www.dubbeldelft.nl.