De bewoners van Parel aan de Schie zijn blij met hun Vermeer Vuilnisbak.
De bewoners van Parel aan de Schie zijn blij met hun Vermeer Vuilnisbak.

WAT ik zeggen WIL

vaste rubrieken

De Vermeervuilnisbak
DELFT - Beste Delftenaren, waar zijn wij nu allemaal mee bezig? Het lijkt wel anarchie in de stad. Dat kan zo niet langer. De een gaat vuilnisbakken bestickeren, zomaar over bestaande graffitikunst heen. De ander komt in opstand als er een verrotte populier wordt omgezaagd omdat de takken om je oren vliegen. En dan zijn ze op het Koningsplein weer in opstand gekomen tegen een keurig ANWB-bord, wat in overleg is gemaakt met de bond van slechtziende automobilisten. Dat doet maar allemaal in Delft. Heeft dan niemand door dat Delft een 'regie stad' is. En snappen we dan niet wat dat inhoudt? De gemeente is de regisseur van de film Delft. De inwoners moeten hun plaats weten, zij zijn slechts figuranten. Een hele enkeling uitgezonderd, die acteur is. Maar dan nog. Absoluut geen rede om je te bemoeien met de stad. Het zal wat worden als iedere deelnemer aan een film zich ging bemoeien met hoe die film eruit moet zien. Het zou me een rommeltje worden. Verrommeling van de stad. U als inwoner moet uw plaats weten. U mag de stad in, liefst lopend, want ook fietsen zijn hinderlijk. En u mag daar een kopje koffie nuttigen. Als u het niet goed doet, roept de regisseur: cut. En dan doen we het gewoon nog een keertje over. Geen probleem koffietenten genoeg. Dus spreken we het volgende af: u toont geen enkel initiatief meer.

Tijn Noordenbos, Delft

Stank
DELFT - Ik wil graag reageren op de ingezonden brief van Ernst Neher, in de Delft op Zondag van 12 november. Ik erger me ook aan de rook die afkomstig is van houtkachels. Het stinkt en het is slecht voor de volksgezondheid. Ik mis echter een aspect in de brief. De houtstoker zit lekker naast de kachel en geniet van de warmte en ruikt de rook niet. De omgeving wordt opgezadeld met de stank. Dat bracht me op de volgende gelijksoortige situatie: de stank die snor- en bromfietsen in het verkeer veroorzaken. Ook hier zit de bestuurder lekker met zijn of haar neus in de frisse wind en wordt de omgeving getrakteerd op stank. Als voetganger en fietser ben ik geneigd met een mondkapje op stap te gaan. De auto's zijn de binnenstad uit. Er zijn brommers voor teruggekomen. De tweetakten zijn het ergste. Rond etenstijd komen pizza bestellers daar nog bij, ook al zie ik soms dat eten op een elektrische fiets of brommer wordt rondgebracht. Prima.
Ik stel voor de brommers te weren uit de binnenstad van Delft, te beginnen met de tweetakten, zoals de Puch, de Tomos of de Spartamet. Tot slot: kort geleden stond de Hambrug open. Voor de slagboom stond een brommer te ronken. Daarachter een stoet fietsers. Ik trok de stoute schoenen aan en zei: 'Meneer, zou u zo vriendelijk willen zijn uw motor even uit te zetten?' De man keek me aan of hij snot zag branden. Ik kreeg bijval van de wachtende fietsers, dat wel. Maar de stank werd nog erger, want er kwam nog een brommer bij. Waar is mijn mondkapje ?

P. van Bruggen, Delft