Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Een kleine honderd jaar zit er tussen de oude (1921) en de nieuwe foto (2017) van de Nieuwelaan en omgeving. Een deel van de stad waar heel wat is veranderd.

Langs de Zuiderstraat zaten in 1921 nog bedrijven langs het water die hun aan- en afvoer daar goed konden regelen. Nu is er veel nieuwbouw rond de Zuiderstraat en de Ezelsveldlaan. Aan het water van de Schie een gebouw van het energiebedrijf en de accommodatie van Delftsche Studenten Roeivereniging 'Laga'. Die vereniging werd in 1876 opgericht, als ondervereniging van het Delfsche Studenten Corps.

Al jaren voor de oprichting sprak het roeien leden van DSC aan en was het mogelijk om als buitenlid te roeien bij 'De Maas'. Om de leden ook in Delft te laten roeien werd 'De Sirene', Laga's éérste boot, voor 60 gulden van 'De Maas' gekocht. Na een jaar contributie van de leden ontvangen te hebben kon Laga in 1877 een botenhuis bij de vereniging betrekken. Uit Leiden kwam er dat jaar een uitnodiging van 'Njord' om aan een wedstrijd mee te doen. Dit zou de eerste studentenroeiwedstrijd zijn in de Nederlandse geschiedenis; een wedstrijd die nog steeds gehouden wordt onder de naam Varsity. De eerste drie jaar werd deze wedstrijd door de Lagaaiers gewonnen.

In 1880 werd er voor het eerst een wedstrijd georganiseerd voor eerstejaars-leden. Dit bleek een doorslaggevend punt te zijn voor de bekendheid van Laga op de sociëteit en daarbuiten. In 1882 werd de Koninglijke Nederlandschen Studenten Roeibond opgericht door Laga, Njord en het Utrechtse Triton. Het botenhuis van Laga aan de Nieuwelaan - een karakteristiek gebouw naar het ontwerp van oud-Lagaaier ir. Kalff - is geheel opgetrokken in Amsterdamse School-stijl. Het gebouw kenmerkt zich in belangrijke mate door een emotionele, uitbundige manier van ontwerpen.

Het botenhuis mag zich ook de eerste in zijn soort noemen. Het pand aan de Nieuwelaan was het eerste gebouw in Nederland speciaal ontworpen voor roeiersgebruik. Hier heeft het gebouw dan ook een groot deel van haar afmetingen aan te danken.

Al geruime tijd wordt er gewerkt aan de verbouwing van het onderkomen van de roeiers. Punt van aandacht daarbij is de mogelijke overlast voor de buurt. Hoewel dat een soort Schiphol-discussie is: je kunt er ook voor kiezen om er niet 'in de buurt van' te gaan wonen.

Afbeelding