Afbeelding
Foto: Asch Rast

Delvenaar in Beeld: Toon Jeroense

vaste rubrieken

Toon Jeroense, 56

- Wat bent u momenteel aan het doen hier aan de Ezelsveldlaan?
"Ik zit momenteel midden in een verhuizing. Ik heb tien jaar lang in een tuinhuisje gewoond bij de IKEA. Ik ga terug naar Zeeland waar ik oorspronkelijk vandaan kom en ik ga daar werken bij een oesterkwekerij. Ik heb die afgelopen tien jaar af en toe wat gewerkt, maar in principe was ik werkeloos en heb ik niet veel gedaan. Die oesterkwekerij kwam echt uit de lucht vallen."

- Hoe komt het zo dat u in een tuinhuisje woonde bij de IKEA?
"Ik kom uit Hansweert en daar wonen veel streng gereformeerden. Ik had op een gegeven moment ruzie gemaakt met wat gereformeerde gasten van de andere kant van de dijk. Die gereformeerden zijn erg starre mensen en ik ben helemaal niet zo. Dat botst weleens en uiteindelijk is het een beetje uit de hand gelopen. Mijn vriendin woonde toen al in Delft en zo ben ik in dat tuinhuisje bij de IKEA terecht gekomen."

- Heeft u verder nog iets meegemaakt deze week?
"Vooral het goede nieuws dat ik terug ga naar Zeeland. Ik ben heel de week bezig mijn spullen te verzamelen . Zondag ga ik eindelijk met een busje naar Wolphaartsdijk, vlakbij Goes. Wel moet ik eerst een ID-kaart regelen."

- Hoe dat zo?
"Ik ben hem al vijftien jaar kwijt en ik probeerde een nieuwe aan te vragen in Zeeland. Daar zeiden ze dat ik hem in Delft moest aanvragen, omdat ik hier heb gewoond. Hier weten ze dan weer niet dat ik hier heb gewoond. Maar dat komt wel goed, ik heb er zin in om terug te gaan. Dat had ik wel nodig."