Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Het slootje in deze aflevering is niet zomaar een slootje: het is een wezenlijk onderdeel van het opgroeien van en tweetal Delftenaren. De familie de Bie woonde in een dienstwoning van een proeffabriek aan de Oostsingel, met de mooie naam Rubber-Stichting.

De tuinen er omheen waren aangelegd met advies van vader De Bie en een vriend / collega van hem, de heer Hirs. Die laatste plantte ooit de eerste Oost-Indische Kers op het terrein. Een boom met een naam die verbonden was met de Rubber-Stichting: de proeffabriek was er vooral ten faveure van natuurrubber uit het toenmalige Nederlands Indië. Tot de heer Soekarno middels een vrijheidsstrijd een einde aan maakte en Indië voortaan doorging als Indonesië. De zoontjes van De Bie, Willem en Johannes, maakte dat in het geheel niet uit. Zij hadden een prachtig speelgebied, zowel in als buiten de proeffabriek.

Naast dat terrein lag een slootje dat grensde aan de boomgaard van het Sint Joris Gasthuis, de toenmalige naam voor de opvang van patiënten met een geestelijke beperking. De broertjes De Bie waren ongeveer van dezelfde leeftijd als de kinderen van de werknemers van het Joris, die aan de overkant van het slootje woonden. De familie Mayer en Bongers. Het slootje was een belangrijk speelgebied voor de jongens. Je kon er zwemmen (jawel), vissen en varen met vlotten, kano's en roeibootjes. En 's winters natuurlijk schaatsen en schotsje lopen. Vader Henk de Bie had een grote tuin die grensde aan het Slootje, en gebruikte het water ervan om zijn tuin nat te houden. Aan de Joris-kant stonden, en staan nog steeds zeer oude knotwilgen, die weer werden gebruikt door allerlei vogels om nageslacht te produceren.

De Rubber-Stichting verdween uit eindelijk voor nieuwbouw, nadat het gebouw nog dienst had gedaan voor de Delftse Analisten Cursus, Shell Plastics en de Optische Industrie. De nieuwbouw heeft nog straatnamen zoals de Rubberplantage die herinneren aan vroeger tijden. Het slootje is er nog, evenals de knotwilgen, hoewel die laatste wel knotbeurt kunnen gebruiken. De dienstwoningen aan beide kanten van het Slootje hebben ondertussen plaatsgemaakt voor fraaie huizen in een hogere prijsklasse.
Wat blijft is de prachtige plek om te wonen. Dat was toen al zo…