Afbeelding
Foto: Marc Schapers

Hemd van het Lijf: Henny Marée

vaste rubrieken

Henny Marée (50) is musicus en muziekdocente. Ze geeft muziekles aan mensen met dementie en boekt daarmee verrassende resultaten.

1.Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"De Herbergier is een wooncentrum voor mensen met dementie. Sinds twee jaar geef ik hier muziekles met de Ronnie Gardiner Methode, kortweg RGM. Met deze aanpak maken we op een speelse manier gebruik van ritme, muziek, beweging, spraak en gevoel."

2.Wie is Ronnie Gardiner?
"Een jazzdrummer die heeft gepeeld met onder anderen Dizzy GIllepsie, hij heeft deze aanpak is ontwikkeld. De cursist leest in plaats van muzieknoten, symbolen in blauw en rood waar teksten 'aanhangen'. De symbolen en de teksten moeten worden uitgevoerd op de maat van de muziek."

3.Leg eens uit...?
"Blauw staat voor de rechterkant van het lichaam, rood voor de linkerkant. De docent draagt speciale kleding met een rode mouw en schoen aan de linkerkant en een blauwe mouw en schoen rechts. Je hebt voet- en handsymbolen. Rood en blauw aan elkaar vast betekent bijvoorbeeld in de handen klappen."

4.Met welk doel?
"Bij deze aanpak is de cursist actief met zijn of haar linker- én rechter hersenhelft op verschillende terreinen. Dat stimuleert het gezond houden van de hersenen. Bij mensen met dementie kan het zelfs zo zijn dat op deze manier nieuwe verbindingen worden gelegd, maar we proberen vooral de delen van de hersenen die nog gezond zijn, gezond te houden."

5.En, werkt het?
"Mensen met dementie leven in een compleet andere wereld, maar soms lukt het zelfs om ze nieuwe liedjes aan te leren. Aan het begin van de les zijn ze veel minder alert dan aan het eind. Muziek en taal worden als eerste aangemaakt in de hersenen en blijkt bij mensen met dementie ook als laatste verloren te gaan. Daarom lukt het om op juist dit vlak resultaat te boeken."

6.Je hebt nog een missie...
"ik wil klassieke muziek brengen daar waar het nog niet is. Ik heb vijf jaar in het Rietveld-theater gewerkt en daar de concertserie 'Het Tonen van Toppers' georganiseerd. Concerten van conservatoriumstudenten samen met Delftse amateurmusici. Heel leuk om te zien, en horen natuurlijk, hoe beide werelden elkaar leren kennen. Een andere serie is 'Ongehoord Subliem' met musici uit landelijke orkesten, die in ongebruikelijke samenstellingen muziekstukken spelen."

7.Wat is het volgende project?
"Ik wil heel graag bij de stichting Stunt, een reïntegratiebedrijf een concertserie neerzetten. Stunt begeleidt mensen die moeilijk aan het werk komen. Het moet breder worden dan alleen maar klassieke muziek, dus ook singer-songwriters, koren, kleinkunst, etc. De stichting is enthousiast over het idee, maar, zoals altijd, is geld een probleem."

8.Als ik burgemeester was...
"Er is voldoende aanbod op cultuurgebied in de stad. Probleem is om de mensen ter plekke te krijgen, zeker mensen die geïsoleerd leven. Hoe krijg je die mensen op de plek waar je ze wilt hebben? Daar zou ik heel goed over nadenken."

9.Nog meer wensen?
"Ik ben zelf ook musicus. In Amsterdam heb ik in het straat symfonie-orkest Ricciotti gespeeld, bestaande uit conservatoriumstudenten. We gaven spontaan concerten op allerlei locaties. Zo breng je mensen, die anders nooit naar klassieke muziek luisteren, er toch mee in contact. Dat zou ik in Delft ook willen."

10. Wilt u nog iets kwijt aan onze lezers?
Ik wil graag weten of er interesse bestaat in zo'n initiatief is. Veel mensen in Delft maken muziek. Dus, wat let ons."