Kunstenares Nancy Kroon in actie.
Kunstenares Nancy Kroon in actie.

De Kunstenaars van Kadmium #18

vaste rubrieken

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 18, met Nancy Kroon


Naam: Nancy Kroon
Discipline: Schilderen
Atelier in Rijswijk
www.kroonkunst.nl
www.facebook.com/kroonkunst

Sinds 2004 is Nancy Kroon verbonden aan Kadmium. "In mijn Rijswijkse atelier en soms in Griekenland, schilder ik", vertelt ze. "Sinds mijn kindertijd spreekt de Griekse mythologie mij aan. De mythologie inspireert mij omdat de verhalen universeel, eeuwig zijn." 

In haar werk staat de mens centraal. "De verbeelding die ik als kind had bij de Griekse mythologie, landde tijdens mijn studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Als rode draad verwerk ik mijn fascinatie voor de antieke Griekse kunst en cultuur. Met het woord Griekse woord 'Antropomorfos', waar de woorden 'mens' (ánthropos) en 'uiterlijke vorm' (morphe) in verweven zijn, voel ik mij in mijn werk verbonden. Resten van beelden, flarden van teksten neem ik in mij op en transformeer ik in mijn werk. Soms is een mythe in een schilderij te ontdekken maar soms heb ik deze ook achter mij gelaten tijdens het werkproces. Soms is de vorm zelf, de gestalte, het motief. Zo heeft het ene werk een hogere abstractie en moet de vorm vooral gevoeld worden en is het andere beeld meer gedetailleerd; meer verhalend." 

"Verhalen waarin (oer)gevoelens en de tragiek in het leven een grote rol spelen, de melancholie, de schoonheid, harmonie, beweging, troost, kracht: zijn onderwerpen die ik in mijn werk wil laten zien. Alles in de wereld verandert constant maar deze primaire gevoelens, zoals liefde, angst en eenzaamheid, zijn een essentiële en universele factor in het menselijk bestaan, zowel in de oudheid als in onze hedendaagse tijd."

Sinds haar examen in 2001 exposeert ze zeer regelmatig.

Eén van de werken van Nancy Kroon.