Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

De Markt is de aanduiding van een plein die je in veel steden tegenkomt. Toch zijn er maar weinig plaatsen die een zo fraaie Markt hebben als Delft. Aan weerszijden, als fraaie bewakers, de contouren van de Nieuwe Kerk en het Stadhuis en daar tussen de gevels van een hel stel oude panden.

De Delftse Markt behoort zonder twijfel tot de grootste middeleeuwse marktpleinen. Toeristen worden ook als bijen op de honing aangetrokken door dit niet-alledaagse beeld. Ooit was de Markt niet meer dan een kaal veld. Pas in de vijftiende eeuw werd het veld opgehoogd en bestraat. Toch duurde het nog tot de zeventiende eeuw voordat de toevoeging 'veld' van de naam verdween. In 1595 werd in het midden van de bestrating een kompas van blauwe stenen aangebracht waarin de wapens van Delft en van Holland waren verwerkt, met daaromheen de tekst 'elck wandel in Godts wegen'. In deze eeuw wordt de Markt vooral als toeristische trekpleister aangewend. Vooral 's zomers worden heel wat busladingen buitenlanders, bijna allen gewapend met video- of fotocamera, op deze plek losgelaten. Allemaal maken ze foto's naast het Stadhuis richting de Nieuwe Kerk, de fraaie doorkijkjes vanaf de Kerkstraat, de Voldersgracht en de Jacob Gerritstraat. Als het even kan beklimmen ze ook de toren van de Nieuwe Kerk en schieten dan vanaf de verschillende transen hun plaatjes.

Zowel de toeristen als de inwoners van de stad zien de oude gevels en denken 'mooi dat dat allemaal bewaard is gebleven'. Zeker waar, maar toch niet helemaal. Wie bijvoorbeeld het hoekpand goed bekijkt, ziet nogal wat aanpassingen. Aan de zijkant beneden zat ooit maar één raam, boven zat helemaal geen raam, het kleine raampje is verdwenen, het kozijnwerk aan de voorkant, inclusief raamwerk, is volledig aangepast. De schoorsteen op het dak is verdwenen. Dat geldt trouwens ook voor de andere panden op de oude foto en eigenlijk ook voor alle oude panden.

Een beetje geschiedvervalsing, maar het resultaat is een stuk mooier dan de wat zompige sfeer uit de jaren '60. Op de oude foto is ook het standbeeld van Hugo nog te zien dat in de jaren '60 in het midden van de Markt moest wijken voor onder meer Taptoe Delft. En natuurlijk de auto's, toen parkeren op en bij de Markt nog heel gewoon was.

Meer moois: www.dubbeldelft.nl.

Afbeelding