<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl

Hemd van het Lijf: Roel van Dorsten

  vaste rubrieken

De Delftse fotograaf Roel van Dorsten (60) van Click visuele communicatie fotografeerde in alle uithoeken van het land en zelfs daarbuiten.

1. Waarom wilde je bij de 380 kV- hoogspanningsmasten langs de A4 worden gefotografeerd?
"Ik wil een fotoproject gaan maken over hoogspanningsmasten. Het interessante hieraan vind ik de combinatie van techniek, energie en landschapsfotografie. Mijn belangrijkste opdrachtgevers zitten in de energiesector. Ik kijk hier anders naar dan anderen."

2. Wanneer wist je dat je fotograaf wilde worden?
"Toen ik 17, 18 jaar was. Ik wilde sportleraar worden. Totdat een vriend me vroeg wat ik ging doet als dat niet zou lukken. Ik fotografeerde toentertijd weleens met zijn camera. Dus dacht ik: Misschien is dat ook wel wat voor me. Toen ben ik de MTS voor fotografie gaan doen."

3. Wat vind je mooi aan het vak?
"De combinatie van techniek en inzicht. Je hebt altijd resultaat. Bovendien kom ik op plekken waar anderen nooit komen, zoals windparken op zee. Ik word gevraagd voor gebeurtenissen waarvoor anderen niet worden uitgenodigd worden. Als fotograaf heb je met alle lagen van de bevolking te maken."

4. Wat is je mooiste herinnering als fotograaf?
"Vorig jaar mocht ik onverwacht mee met een schip dat van Rotterdam naar Newcastle en vanaf daar naar Barrow-In-Furness voer. Heel bijzonder om plots tien dagen achtereen in een hele andere tak van industrie bezig te zijn. Ik heb ook heel lang voor een reisorganisatie vakantiewoningen en hotels in het binnenland van Spanje gefotografeerd. Daardoor heb ik meer van Spanje gezien dan menig Spanjaard. Ook voor m'n huidig opdrachtgevers kom ik op mooie plekken."

5. Waar moet een goede foto aan voldoen?
"De compositie en belichting moeten goed zijn. Datgene waar je de aandacht op wilt, moet scherp zijn."

6. Wat voor jochie was jij?
"Ik was een gemiddeld schoffie. Ik hield van kattenkwaad, maar wist hoe ver ik kon gaan. Ik groeide op in de wijk Het Heilige Land. Waar nu de Ikea staat, gingen we toen slootje tutten. Soms kwam ik met een nat pak thuis. Een groot deel van mijn jeugd heb ik bij DHC doorgebracht."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
... "zou ik de mensen van Toezicht en Handhaving omvormen tot ambassadeurs. Ze treden nog weleens bot, grof en zonder empathie op en het lijkt soms meer een paramilitaire eenheid. Dat stoot veel mensen tegen de borst. Zij zouden veel meer een visitekaartje voor onze prachtige stad kunnen en moeten zijn. Maar misschien moet ik eens een dag met hen meelopen om een reëel beeld te krijgen. Neem ik wel m'n camera mee."

8. Waar hou je je naast fotografie mee bezig?
"Ik ben gek op tuinieren. Ik heb een zuid-Europese tuin waarmee ik bijna dagelijks in de weer ben. Ik ben een sportgek, dus volg ik momenteel het WK atletiek. Vorige week ben ik naar de halve finale van EK voetbal voor vrouwen geweest."

9. Waar herkennen we een echte Van Dorsten aan?
"Lastig. Ik doe zo veel verschillende onderwerpen. Maar ze voldoen sowieso aan de drie eisen die ik bij vraag 5 aangaf. Verder gaat geen foto onbewerkt de deur uit."

10. Heb je een tip voor onze fotograferende lezers?
"Ik zeg weleens: 'De meeste mensen zien wel, maar kijken niet'. Doe eens een stap links of rechts. Probeer met een foto-appje wat meer uit je foto's te halen. Accepteer dat je foto niet in één keer goed is, maar kijk of je er met een filtertje meer resultaat uit kunt halen."

2 reacties

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419604&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>